Hälleforsnäs Allehanda


Äldre inlägg på Aktuellt-sidan

Inlägg gjorda under åren 2009 och 2008.


Årets sista Hälleforsnäs Allehanda delas ut
2009-11-29
.

Många har redan fått tidningen i sina brevlådor och de sista lär få sina tidningar under morgondagen.

Vi tyckte att det blev ganska bra tidning igen, mycket tack vare hjälp från våra läsare. Sofia och jag gör ju denna tidning vå vår fritid och kan inte hålla koll på allt som händer i byn och ännu mindre hinner närvara på alla evenemang. Det är i många fall ni, våra kära läsare, som får hjälpa till. Ni kan ta bilder (gärna digitalt) och skriva eller åtminstone berätta för oss om evenemang som anordnas. Både före (så att vi kan berätta om händelsen på våra sidor i förväg) och efteråt (vi kanske kan berätta vad som egentligen hände och om det var uppskatttat.

I det sista numret för 2009 (det kommer inte ut någon tidning i december) har vi artiklar om en eventuell frivillig brandkår i Hälleforsnäs, om planerad persontrafik på TGOJ-banan mellan Flen och Oxelösund, om Hälleforsnäs konstförening, Sigges kiosk, om Folkets hus ekonomisk knipa, Mellösa Lion som firar 50 år i år och vi har fått plats med boktips också. Före detta Hälleforsnäsbon Thore Gustafsson skrev artikeln om Sigges kiosk och Leif Strand från Granhed var med på tågresan till Oxelösund och kunde skriva om den. Tack för hjälpen, båda två!

Det finns även många annonser i tidningen, vilket vi uppskattar jättemycket. Det är ju annonserna som finansierar hela tidningen. Utan annonsörer skulle vi inte kunna trycka Hälleforsnäs Allehanda. Vi får inget ekonomiskt stöd från till exempel kommunen. Gynna våra annonsörer!

Som vanligt, finns det en pdf-version (läses med gratisprogrammet Adobe Acrobat) av tidningen på vår hemsida. Den är nu klar att laddas ned. Här är länken till sidan med Internetversionen av tidningen.

Jarmo Haapamäki
Hälleforsnäs Allehanda #85 färdig att delas ut
2009-10-24
.

Vi har fått tidningen från tryckeriet och den ska delas ut under helgen och senast under måndagen. Vi har varit förkylda, förhoppningsvis är våra utdelare så pass friska att vi får tidningen utdelad i tid.

Vi fick mycket hjälp med artiklarna denna gång. Lennart Cederberg hade skickat in en artikel med bilder om det gamla ”spökhusets” förvandling till en miljonvilla, Thore Gustavsson bidrog med minnen från Hälleforsnäsäsbadet och svärmor Elisabeth Anderson hjälpte också till med artiklar om skooutletbutiken Scorett och om skrotbilar. Jag glömde förresten att tacka Hans Andersson i tidningen. Det var han som hjälpte mig att skaka fram en bild av Mellösa kommunvapen. Här kan ni se den i färg:

Mellösa kommun kommunvapen Vi själva tycker att det blev en ganska skaplig tidning igen, trots att vi har varit sjuka. Fast tryckfelsnissen har varit framme igen. Det första jag såg när jag öppnade tidningen var en bildtext som tillhörde en helt annan artikel, publicerad i ett tidigare nummer av Hälleforsnäs Allehanda. Fadäsen är åtgärdad i Internetversionen av tidningen.

Jarmo Haapamäki


Hälleforsnäs Allehanda #84 färdig att delas ut
2009-09-26
.

Det nya numret av tidningen är färdigtryckt och de flesta av våra frivilliga tidningsutdelare har redan fått sina tidningsbuntar. De flesta läsarna borde få sina tidningar någon gång under helgen, senast under måndagen. Pdf-versionen av tidningen finns redan på vår hemsida och klar att laddas ned. Här är länken till sidan med nätversionen av tidningen.

Jarmo Haapamäki


Nya bilder från Hälleforsnäs
2009-09-19
.

Årets Bruksmarknad ägde rum i dag. Vi var flera timmar på området och tog ett antal bilder. Jag har lagt några av dem här på hemsidan. Klicka på länken ”Bilder” på menyn till vänster för att se dem. Där hittar man även bilder på Brukets 350-årsjubileum som firades den 29 augusti 2009.

På något kontigt sätt har vår Amanda hamnat på åtminstone tre av bilderna...

Kom ihåg att allt material som ska till nästa nummer av Hälleforsnäs Allehanda ska vara oss tillhanda allra senast tisdagen den 22 september. Gärna mycket tidigare, för tidningen skickas till tryckeriet redan på tisdagkvällen. Utvigningsdagen för Hälleforsnäs Allehanda #84 är måndagen den 28 september.

Jarmo Haapamäki


Augustinumret ute nu!
2009-08-31
.

Hälleforsnäs Allehanda #83 har nu blivit tryckt och alla våra frivilliga tidningsutdelare har fått sina tidningar. Vi är hemma och vänder, tar en kopp kaffe i farten och sedan går vi ut och delar ut tidningar i Hälleforsnäs. Ett par av våra tidningsbud har ingen möjlighet att dela ut några tidningar denna gång så vi har ett ganska långt pass framför oss. Vi hoppas att få tidningarna utdelade innan det börjar regna.

Jarmo Haapamäki


Stipendiaterna
2009-07-04
.

Äntligen har vi fått de rätta namnen på eleverna på Bruksskolan som fick stipendier vid skolavslutningen i år. Namnen i tidningen var alltså fel, det var fjolårets stipendiater.

Dessa Bruksskolans elever belönades med stipendier vid skolavslutningen den 12 juni 2009: Emma Liikanen och Hanna Kavaluus (Lions), Sofia Blomberg och Richard Hedlund (Rotary), Johanna Alenius, Oskar Lundgren, Carolina Waermö, Emanuel Eriksson och Daniel Ascanius (Bruksskolans egna stipendier, sponsrade av företagarna på orten).

Jag har laddat upp några bilder från skolavslutningen. Ni hittar bilderna på denna sida.

Jarmo Haapamäki


Där klantade vi till igen!
2009-06-29
.

I det nu utgivna juninumret berättade vi om skolavslutningen i sporthallen den 12 juni. Vi raddade upp ett antal namn, vilka som spelade i orkestern och vilka som fick stipendier. Tyvärr så var uppgifterna ett år gamla. Vi raddade upp namnen på musikanterna i förra årets orkester och förra årets stipendiater.

Vad som hände var följande: Vi väntade på att få ett mejl från skolan med namnen. Det började bli brådis och till slut hittade vi ett sånt mejl i datorn. Naturligtvis använde vi uppgifterna i artikeln. Detta var precis innan tidningen skulle till tryck. I fall vi inte hade haft så bråttom skulle vi kanske märkt att mejlet var skickats i juni 2008, inte i år... Vi beklagar det inträffade och skulle gärna rätta till uppgifterna omgående men vi har inte lyckats hitta det rätta mejlet, vet inte om vi nånsin fick det. Vi undersöker saken och återkommer med de rätta namnen.

Jarmo Haapamäki


Hej på er i sommarvärmen!
2009-06-24
.

Juninumret har nu skickats till tryckeriet och är förhoppningsvis färdigtryckt redan före helgen. Den innehåller inga jättenyheter precis, men Hälleforsnäs Allehanda är ju inte heller någon nyhetstidning. Den kommer ut alldeles för sällan för att kunna konkurrera med morgontidningarna. Vi har intervjuat läraren Kurt Johansson om Torsboskolan och Torsbo Open, jaktammunitionsförsäljaren Nils-Olof Olofsson om hans beslut att lämna Hälleforsnäs, bibliotekarien Katri Andersson om de sjunkande lånesiffrorna och styrelseledamoten Anna Freytag om Kolhusteaterns nya musikal ”Allt eller inget”. I en artikel om nya butiker i Hälleforsnäs har vi intervjuat Gustav Örn på Lager 157 om den tredje outletbutiken på Bruket, Magnus Persson om hans loppmarknadshus, Christian Uggla om Jakthuset och frisörskan Nada Amsso som öppnar en frisersalong i Hälleforsnäs. Vi har även skrivit några rader om skolavslutningen och Bruksskolans teateruppsättning ”En midsommarnattsdröm” och lite andra saker. Sofia har skrivit en text om hur hon blev en Hälleforsnäsbo och kulturchocken som följde.

Som ni har säkert märkt så har vi inte längre någon evenemangsguide i tidningen. Alltför få skickade in information om sina arrangemang för att det skulle vara någon vits med att ha en evenemangsguide — eller skickade in info efter att tidningen hade redan gått i tryck. Listan på evenemang blev ynkligt kort och det såg bara ut att det inte hände något i Hälleforsnäs. Guiden här på hemsidan finns kvar.

Som vanligt laddar vi upp tidningen som en pdf-fil här på hemsidan under helgen. Här är länken till den rätta sidan.

Som ni säkert vet så kommer det inte ut någon tidning i juli. Nästa nummer av Hälleforsnäs Allehanda kommer ut måndagen den 31 augusti. Allt material till det ska vara oss tillhanda före tisdagen den 25 augusti.

Jarmo Haapamäki


Majnumret kommer ut i dag
2009-05-25
.

För alla er som väntar på månadens nummer av Hälleforsnäs Allehanda får vänta en stund till. Vi som delar ut tidningen sitter i startgroparna och väntar på att tryckeriet skulle bli färdiga med tidningen. Den var Kristi himmelfärdsdagen och klämdagen efter det förra veckan som försenade tidningen. Normalt trycks tidningen på fredag och häftas ihop senast på måndag morgon men denna gången var tryckeriet stängt torsdag—fredag och tidningen trycktes i dag, måndag, i stället.

Klockan är nu fyra på eftermiddagen och vi har ännu inte fått klartecken från tryckeriet för att få hämta tidningen. Vi delar ut tidningen så fort vi bara kan och hoppas att alla hinner få sina tidningar under kvällen. En del kanske får sin tidning under tisdagen i stället. I varje fall gör vi så gott vi kan, alla vi frivilliga som delar ut tidningen till er.

Om ni har jättebråttom för att få läsa tidningen så kan ni göra det på Internet. Som vanligt kan Hälleforsnäs Allehanda laddas ner som en pdf-fil här på hemsidan. Här är länken till den rätta sidan.

Jarmo Haapamäki


Aschberg och Fylking kommer till Hälleforsnäs
2009-04-04
.

På onsdag den 8 april kommer tv-kändisarna Robert Aschberg och Gert Fylking till Hälleforsnäs. Orten blir en av stoppen vid deras vandring från Ystad till Haparanda. Paret går till fots genom Sverige för att uppmärksamma sjukdomen prostatacanser, sprida information och samla in pengar till Cancerfonden. Och att göra tv-program.

När jag skriver detta är deras hemsida ur funktion men mer information bör man kunna läsa på hemsidan cancerfonden.se/ystadhaparanda.

Under dagen ska Robert Aschberg och Gert Fylking vandra från Forssjö till Hälleforsnäs. Enligt tidtabell ska de vara framme vid tvåtiden på eftermiddagen. På torsdag den 9 april ska paret fortsätta sin färd mot Ärla.

Foto: Jarmo Haapamäki

Gert Fylking och Robert Aschberg vandrar till Hälleforsnäs.
Foto: Ulf Berglund/TV8
Nya butiker i Hälleforsnäs
2009-03-29
.

Många rykten har florerat om vad är det för butik som ska öppna mittemot Lager 157 på bruksområdet. Vi har våra aningar men eftersom ingenting har offentliggjorts så säger vi ingenting. Förhoppningsvis kan vi berätta namnet på butiken i nästa nummer av tidningen.

En annan butik hann före. Lars Norman, Hälleforsnäsbo sedan några år tillbaka, öppnar ett byggvaruhus i gamla snickaverkstan längst in på bruksområdet. Byggmacken heter varuhuset och Lars håller sin butik öppen under påsken, annars handlar det mest om beställningsvaror. Vi har skrivit en artikel om Lars och hans nya butik marsnumret av Hälleforsnäs Allehanda, som har precis kommit från tryckeriet. Tidningen ska delas ut till läsarna under helgen och måndagen.I det nya numret av Hälleforsnäs Allehanda skriver vi även om Margareta Lindström, som öppnade ett café under tandläkaren och Thomas Lundberg, ägaren av Thomas Lundberg fastigheter i Hälleforsnäs. Det finns även lite skolnytt, föreningsnytt och lite annat smått och gått i tidningen.

Som vanligt, kan tidningen laddas ner som en pdf-fil här på hemsidan. Här är länken till den rätta sidan.

Det går även bra att prenumerera på papperstidningen. För att täcka våra kostnader kan ni sätta in 175 kronor på bankgirokonto 5921-8073. Glöm inte att nämna namn och adress och att det handlar om en årsprenumeration av Hälleforsnäs Allehanda.

Jarmo HaapamäkiTvå år har gått...
2009-02-22
.

Årets andra Hälleforsnäs Allehanda har börjat delas ut. Det är det tjugonde numret Sofia och jag har gett ut, två år har gått sedan vi tog över tidningen. Vi har tillbringat många timmar med att intervjua folk, sälja annonser, skriva artiklar, sätta ihop tidningen, hämta tidningar från tryckeriet, dela ut dem.... Visst har det funnits många stunder när det har känts jobbigt — men det är läsarnas uppskattning som ger oss energi att fortsätta.

Berätta gärna vad ni tycker om tidningen,uppmuntra gärna men säg även vad ni inte tycker om i tidningen eller vad ni saknar i tidningen. Använd gästbok, skicka e-post, vanligt brev eller SMS, ring eller berätta personligen — vad ni finner enklast för er. Men hör gärna av er! Det är så lätt att tro att den som aldrig hör av sig struntar i om tidningen över huvud taget kommer ut.

Förresten, om ni hittar en svart Nokia-mobiltelefon någonstans i Hälleforsnäs så kan ni gärna höra av er till oss. Sofia tappade sin telefon när vi delade ut tidningar i dag. Vårt telefonnummer hem 401 24. Lämna gärna meddelande i telefonsvararen om vi inte är hemma för tillfället. Tack på förhand!

Jarmo HaapamäkiEtt nytt år har inletts...
2009-01-28
.

Och så har ett nytt nummer av Hälleforsnäs Allehanda kommit ut och delats ut till hushållen i och utanför Hälleforsnäs igen. Från och men nu finns det även här på hemsidan, sparat som en pdf-dokument. Använd länken "Läs tidningen online" på menyn till vänster. Många utomsocknes läsare (även på andra kontinenter, har det visat sig) läser tidningen på Internet och uppskattar servicen. Dessutom har vi fått höra att även papperstidningen vandrar ibland land och rike runt. Många skickar sin tidning till sina släktningar som inte längre bor i Hälleforsnäs efter att ha läst den färdigt. Några av dem skickar till och med tidningen vidare till en tredje adress. Snacka om återvinning!Det är roligt att det finns många som vill läsa tidningen. Ännu roligare vore det om ni skulle berätta om det! Skriv gärna in någonting på denna hemsidan gästbok, skicka ett e-mejl, skriv ett brev, berätta vad du tycker om tidningen! Vad som är bra med den, vad det är du saknar i den, vad kan vi göra bättre och annorlunda. Kom gärna med konstruktiv kritik och kom gärna med artikelförslag. Vi är inte någon nyhetstidning och behöver ofta lite framförhållning så snälla, ring inte och tipsa om saker i sista stund. Försök i alla fall att kontakta oss i god tid. Vi har våra jobb och liv (och en bebis) och vi kan inte alltid prioritera till exempel att behöva något möte för att skriva om det. Men ibland kan vi, tipsa oss gärna!

Och kom ihåg att tidningen går i tryck nästan en vecka innan den kommer ut. Det går inte att komma med material till tidningen efter att den har skickats till tryck. Då hamnar materialet till nästa nummer i stället, eller kanske hit på hemsidan om det är något högaktuellt.

Jarmo HaapamäkiRättelse
2008-11-23
.

Och så får vi be om ursäkt för en namnförväxling. På en av bilderna till artikeln om Senapskornet påstod vi att Ismo Niirola var en av personerna på bilden. Så är inte fallet, utan mannen till höger heter Jouni Niirola och ingenting annat.
Vi har ändrat namnet på pdf-versionen (Internetversionen) av tidningen.

Foto: Jarmo Haapamäki

Det var Jouni, inte Ismo.
Foto: Jarmo Haapamäki
Vad som inte kom med
2008-11-23
.

Vi fick tidningen från tryckeriet redan under fredagen så utdelningen av tidningen har redan börjat sina uppdrag. Som vanligt, har vi många frivilliga tidningsbud som plikttroget delar ut tidningar på sina håll. I centrala Hälleforsnäs har vi Guido Stiković och Milena Likić, som har tagit på sig utdelningen i stora delar av samhället, Britt-Marie och Carl George Parling, som delar ut tidningar i Annebergområdet, Helena och Hasse Ericson, som har sin runda på Flensvägen med mera, Sofia och jag delar ut i centrala Hälleforsnäs och norra utkanterna. Anders Hammarqvist delar ut Hälleforsnäs Allehanda på södra delarna av Hälleforsnäs och även på landsbygden mot Flenmo och Mellösa.

Sedan har vi Itte Weidman, som normalt tar hand om vägen mot Bäckåsen, men hon har råkat ut för en olycka och för tillfället tar Cathrin von Heideken hand om även hennes runda. Cathrin bor vid Fräketorpsvägen och delar ut tidningar där. I Granhed tar Leif Strand emot en bunt tidningar varje månad och delar ut dem i sitt område. Även de boende mellan Granhed och Mellösa (och även Harpsund) får Hälleforsnäs Allehanda i sina brevlådor och i Mellösa tar numera Anne och Janne Öster samt deras teatergrupp hand om utdelningen av tidningen. Vi tacker dem alla så mycket. Utan hjälp skulle vi aldrig klara av att dela ut tidningen till så många hem.

Om det numret som nu kommit ut kan jag säga att vi var nog först med att kora Lager 157 till vinnare i tävlingen anordnat av Sveriges arkitekter i Sörmland. Priset utdelades i går, lördagen den 22 november och de som hade redan fått sin tidning i brevlådan kunde läsa om detta samma dag. Ingen annan tidning kan slå detta. Med tanke på att årets sista nummer kommer ut nu, kunde vi övertala en medlem i juryn att avslöja utgången i tävlingen i förväg, så att vi kunde trycka det i det aktuella numret.

Vad som däremot inte kom med, var en notis att det inte blir någon musikafton på Hälleforsnäs Folkets hus i november, som vi skrev i förra numret. Av olika skäl har kvällen blivit inställd, säger anordnaren Lennart Westman (LW Musik). Vi glömde helt enkelt bort att nämna detta. Å andra sidan skulle något annat behöva lyftas ut tidningen, för det är alltid svårt att få plats med alla artiklar i vår lilla tidning.

Foto: Jarmo Haapamäki

Brandmännen besökte Masis.
Foto: Jarmo Haapamäki


En annan trevlig liten sak som inte kom med, var en bild på barnen på daghemmet Masmästargården, som fick åka en tur i brandbilen med sirenerna på och till och med spruta vatten med brandslangen. Barnen på Masis hade haft en temavecka om brandsäkerhet, som avslutades med att barnen fick träffa riktiga brandmän, som kom till Hälleforsnäs med sin fina röda brandbil. Tyvärr så fick vi inte plats med bilder från händelsen i tidningen, men här på hemsidan har vi ju plats. Varsågod, här har vi bilderna!

Jarmo HaapamäkiÅrets sista ryck...
2008-11-18
.

När jag skriver dessa rader har årets sista Hälleforsnäs Allehanda precis skickats till tryckeriet. Tidningen är alltså klar och kunde i princip läggas ut på vår hemsida redan nu, men av princip gör vi inte det förrän papperstidningen delas ut till stugorna.

Även till detta nummer har Elisabeth Anderson, Sofias mor, skrivit de flesta av artiklarna. Elisabeth är en erfaren journalist och var faktiskt min chef när jag jobbade på Eskilstuna-Kuriren för några år sedan. Elisabeth får ingen lön för sitt arbete för Hälleforsnäs Allehanda, men det får inte vi heller... Tack, svärmor!

Häromdagen fick vi ett mycket trevligt telefonsamtal. En kvinna hyllade tidningen Hälleforsnäs Allehanda och vårt arbete. Enligt henne är det tack vare tidningen som Hälleforsnäsbor återigen har blivit stolta över sin hembygd. Hon sa också att flera personer skulle vilja stödja tidningen ekonomiskt om de visste hur. På begäran skrev vi en liten blänkare i tidningen om möjligheten att stödja tidningen. Jag skriver det här också: Det går bra att stödja tidningen ekonomiskt. Använd Bangironummer 5921-8073. Vi är tacksamma för alla bidrag, stora eller små.

Än en gång påminner jag er att det inte kommer ut någon Hälleforsnäs Allehanda i december. Det nästa numret kommer ut måndagen den 26 januari 2009. Allt material till det numret ska ha kommit till os allra senast tisdagen den 20 januari.

Jarmo Haapamäki


Mycket har hänt...
2008-11-04
.

Det var ett tag sedan vi skrev någonting på denna sida. Det har kommit ut två nya nummer av Hälleforsnäs Allehanda sedan förra inlägget och sedan dess har flera nya butiker öppnat i Hälleforsnäs. På Storgatan 14, i källarlokalen där Anna-Karin Andersson tidigare drev sitt företag, Hälsokällaren, finns nu en butik som säljer hantverk och smycken. Hälsokällaren flyttade ju till nyrenoverade och större lokaler i byggnaden intill och delar lokal med nyinflyttade tandläkaren. I andra änden av Storgatan 14 öppnar en musikaffär, inte en dag för tidigt! I källarvåningen på Storagatan 16 har ett café öppnats och på Bruket har Serholt Outlet öppnat sina portar. I gamla NAS öppnar snart Jakthuset, ett företag som flyttar från Eskilstuna till Hälleforsnäs. Har jag missat någon butik?

I vår familj har det också hänt saker. Pelletsförsäljningen har tagit fart och därför har jag köpt en liten lastbil, för att kunna leverera på pellets till både inom- och utomsocknes. Men det är inte det största som har hänt förstås. Nej, det största som hänt i vår familj är födelsen av lilla Amanda den 8 oktober 2008. Hon är snart fyra veckor gammal nu och både mamman och barnet mår bra. Så småningom får vi nog tid att göra även annat än att ta hand om Amanda. Sofias mamma Elisabeth hjälpte oss med att skriva artiklar till förra numret av Hälleforsnäs Allehanda och hon får nog hjälpa till även i fortsättningen, känns det som. Att ta hand om ett litet barn tar mycket tid.

Jag hoppas att ni har förståelse över att vi har ännu mindre tid än tidigare att springa i möten och evenemang som ni vill att vi ska bevaka. Om ni vill vara säkra på att man skriver om era evenemang i gratistidningen Hälleforsnäs Allehanda så kan ni själva skriva några rader om vad som har hänt, var och varför, typ. Om ni kan ta bilder så är det ett plus. Vi hjälper gärna med att finslipa texten om ni känner er osäkra.

Vi har fått bland annat några gamla Hälleforsnäsbilder av våra läsare som vi definitivt vill publicera i tidningen. Materialet har fått stå en tid, men var inte oroliga. Vi publicerar bilderna så fort vi kan avvara ordentligt med plats för reportaget. Vi måste helt enkelt har flera annonser för att kunna trycka fler sidor och de två senaste numrena har bara haft åtta sidor. Då är det svårt att få med allt man skulle vilja få med.

Kom i håg att det inte kommer ut någon tidning i december. Vi firar jul då. Jag förmodar att ni vill göra detsamma.

Jarmo och Amanda

Jarmo Haapamäki, världens stoltaste pappa


Ett nytt nummer med Hälleforsnäs Allehanda
2008-08-25
.

Så har vi fått ut ännu ett nummer av tidningen. Denna gång kan vi välkomna, och tacka, tre nya tappra tidningsutdelare nämligen Anders Reutermo och Lasse Larsson i Mellösa och Tony Eriksson i Hälleforsnäs. Tony kom med på sluttampen och står därför inte med bland dem vi tackade i tidningen. Vi vill passa på och tacka honom lite extra här. Det finns som vanligt många positiva artiklar med i tidningen samt bidrag från våra läsare. Bland annat har vi nu publicerat vår första bröllopsnotis, något som gör oss väldigt glada. Vi hoppas på fler sådana bidrag. Bröllop, förlovning, gratulationer, nyfödda med flera bidrag är varmt välkomna. Som det ser ut nu kommer nog den första nyfödda-notisen att bli vår egen. För alla som inte vet det så är jag i åttonde månaden, vilket märks extra mycket när man försöker hjälpa till att dela ut Allehanda. Magen är tung och sparkar, men man gör så gott man kan... :-)

Lite ironiskt så sammanfaller det beräknade förlossningsdatumet med nästa utdelning av Hälleforsnäs Allehanda, den 29 september. Vi kan redan nu säga att vi kommer att behöva extra hjälp för att dela ut tidningen i Hälleforsnäs. Det är mycket möjligt att vi är upptagna på annat håll... Kanske du kan hjälpa till?

Sofia Rönnqvist


Sista numret före sommaruppehållet
2008-06-29
.

Denna gång fick vi tidningen från tryckeriet i god tid. Vi kunde börja dela ut tidningen redan i dag, söndag. Några av våra frivilliga tidningsbud kunde också dela ut sina tidningar redan i dag, på vissa områden sker utdelningen i morgon.

Som vanligt har vi försökt fylla Hälleforsnäs Allehanda med så många olika reportage och nyheter som möjligt. På grund av platsbrist blir vissa artiklar korta, andra har vi gett lite mer utrymme. Det är alltid en svår avvägning och vi hoppas att våra läsare har förståelse för detta.

Mycket kommer att hända i Hälleforsnäs i höst med Lager 157 och allt vad det för med sig. Redan nu har vi sett positiva förändringar med en privattandläkare som öppnar praktik i Hälleforsnäs, ett kampsportscentrum och kafé våningen nedanför, Hälsokällaren som utökar sin verksamhet och flyttar till större lokaler och Pizzeria Maestro renoverar för fullt och investerar i en grill och uteplats (och en länge önskad kundtoalett). Kommunen har börjat kasta sina blickar mot Hälleforsnäs och diverse olika "ansiktslyftningar" sker runt omkring i samhället. Vi ser fram emot att få skriva nya spännande reportage om utvecklingen.

Nu har vi som sagt sommaruppehåll, ett välförtjänat sådant. Vi återkommer med nya krafter i slutet av augusti. Vi önskar er alla en lång, skön och lat sommar!

Sofia Rönnqvist
Jarmo HaapamäkiRekordstor upplaga igen
2008-05-27
.

Upplagan på gårdagens Hälleforsnäs Allehanda var ett nytt rekord (igen). Förra gången tryckte vi 1650 tidningar och de tog slut på en gång. Så denna gång beställde vi ännu fler. Beställningen var på 1700 tidningar och det blev till och med en bunt extra utöver de beställlda. Nu räckte tidningarna väl, men tyvärr så fick vi vänta länge innan tidningarna var leveransklara. Klockan hann bli tio över sex på kvällen innan vi kunde lämna tryckeriet i Vingåker med våra tidningar. Våra frivilliga tidningsbud i och runtomkring Hälleforsnäs stod i startgroparna och väntade på att få dela ut sina tidningar, och de allra flesta fick faktiskt tidningen i sin brevlåda under måndagkvällen. Några portgångar i Hälleforsnäs var låsta redan klockan åtta på kvällen. De fick sina tidningar tidigt i morse (tisdagen) i stället.

Vi har fortfarande ganska många tidningar över så vi tänkte dela ut lite extra tidningar ute på landet, även norr om Hälleforsnäs, där vi inte har delat ut Hälleforsnäs Allehanda tidigare.

Jarmo Haapamäki


Rättelse
2008-04-28
.

Det blev fel telefonnummer till Hälleforsnäs Byggservice på företagets annons på sidan 7 i aprilnumret av Hälleforsnäs Allehanda. Telefonnumret till Hälleforsnäs Byggservice är 0157-410 57 och ingenting annat.

När jag skriver detta är det nio på kvällen och vad jag vet så har alla våra frivilliga tidningsbud delat ut sina tidningar. Vädret var strålande och det blev extra mycket tidningar denna gång, även fler än vad vi utlovade. Det trycktes hela 1650 tidningar och av dem finns bara en handfull tidningar kvar, vilka ska räcka till biblioteket, stadshuset i Flen och för arkivering.

Vi poängterar att dela ut tidningen i Mellösa är åtminstone inte är någon permanent lösning. Att trycka flera tidningar kostar pengar och vi måste anpassa oss efter antalet sålda annonser. Fler annonser resulterar i flera sidor och större upplaga. Vi får ser om vi kan göra det igen någon gång. Om det nu finns något intresse bland Mellösaborna att få läsa Hälleforsnäs Allehanda över huvud taget.

Jarmo Haapamäki


Nu tar vi över Mellösa också ...
2008-04-24
.

När jag skriver detta så finns tidningen på tryckeriet i Vingåker och vi får pusta ut en stund. Denna gång har vi fått hjälp av flera personer med artiklarna. Det kommit in flera korta notiser från skolan, vilket vi tycker är jätteroligt. Ett par av föreningarna har också skrivit några rader om sina kommande och evenemang och även något som redan skett. Och vi har fått in vårt första stora obeställda reportage med bilder och allt! Hälleforsnäsbon Lennart Cederberg har intervjuat motionscyklisten Aarne Ukura och tack vare artikeln får vi äntligen veta vem det är som cyklar i ur och skur tusentals mil runt våra sörmländska vägar.

Vi har fått in många annonser och tack vare det kan vi trycka detta nummer i rekordhöga 1500 exemplar. Vi har fått många önskemål att vi skulle dela ut tidningen även även i centrala Mellösa och nu passar vi på att göra det. Ett par frivilliga tidningsbud har sagt sig vara villliga att dela ut tidningen i Mellösa och längs vägen mellan Harpsund och Granhed. Vi hoppas att utdelningen sker problemfritt. Vi vet inte exakt hur långt tidningarna räcker men vi ger ut den till så många som möjligt, även sommargästerna, som har börjat synas på trakten.

Jarmo Haapamäki


Hälleforsnäs Allehanda växer så det knakar...
2008-03-31
.

I dag ska ett nytt nummer av tidningen delas ut. Jag skriver dessa rader på förmiddagen, i väntan på att tidningen trycks klar och kan hämtas från Vingåker om ett par timmar. Vi själva är rätt så nöjda med den nya tidningen, som är fullproppad med artiklar från både Hälleforsnäs och Mellösa. Om vi skulle fått ännu fler annonser skulle vi kunnat utöka sidantalet till 16. Flera artiklar föll bort på grund av platsbrist, dessa publiceras senare.

Vi vill dock påminna er att vi välkomnar alla slags bidrag till tidningen; artiklar, bilder, teckningar eller tips. Vår målsättning är att kunna göra tidningen på vår fritid (eftersom den inte generarar någon vinst) men vi behöver flera bidrag från våra läsare för att komma dit.

Många lokala evenemang har inte blivit refererade i tidningen för vi har inte kunnat närvara. Vi har inte alltid tid eller ork att gå på evenemang på kvällar och helger (och skriva om dem) när vi egentligen behöver vila och ladda våra batterier inför nästa arbetsdag/arbetsvecka som alla andra. Men ni får gärna skriva några rader och skicka till oss för publicering i Allehanda. Ta några bilder också, om du har en digital kamera! Folk vill gärna läsa om alla slags lokala evenemng, stora eller små.

Tidningens upplaga har ökat igen, denna gång med ett femtiotal tidningar. Marsnumret av Hälleforsnäs Allehanda trycks i 1350 exemplar. Cathrin von Heideken är vår nyaste frivilliga tidningsbud. Hon erbjöd sig att dela ut tidningen i området där hon bor, vid vägen mellan Fräkentorp och Smedstorp (en grusväg mellan Hälleforsnäs-bäckåsenvägen och Eskilstuna-Malmköpingvägen). Mycket trevligt!

Ju större spridning tidningen får, desto fler företag vill annonsera i den. Annonserna betalar tryckningen av tidningen och gör det möjligt för att ge ut den över huvud taget. Gynna våra annonsörer!

Jarmo Haapamäki


Nu har vi börjat sälja pellets!
2008-03-20
.

Vi har blivit återförsäljare för pellets från BooForssjö. Det första lasset har kommit och det går bra att köpa pelletssäckar av oss, enstaka säckar eller hela pallar går lika bra. Det är dock bättre pris om man köper pallvis. Hemleverans kan också ordnas, men det kostar extra.

Vi använder själva samma pellets för att värma upp vår fastighet. Vi har ett bulkförråd (lösviktspellets blåses in i förrådet från en tankbil) men har övergått till säckpellets för att slippa problem i framtiden. I vintras lade vi en massa energi och oro på om pelletsskruven funkar eller ej. Det bildades en del sågspån när man blåste in pelletsen till förrådet och när det var som värst så gick pelletsskruven av. Numera använder vi pellets i 16 kg säckar och än så länge har vi inte haft några som helst problem. BooForssjö är ett välkänt märke med gott rykte. Vi är nöjda.

Lär mer på hemsidan: pellets.halleforsnas.se
eller billigapellets.se

Jarmo Haapamäki


Hälleforsnäs Allehanda #68 ute i stugorna
2008-02-25
.

Man skulle få en bättre kondition om man delade ut tidningar varje dag... Några svettdroppar lättare är man (det har varit en riktigt varm dag, för att vara februari) och lite stel i benen, men annars välbehållen och kan ännu en gång pusta ut efter att ha delat ut Hälleforsnäs Allehanda till er kära läsare. Som jag skrev i tidningen, funkar det alldeles utmärkt att dela ut tidningen för hand, när vi får hjälp av många frivilliga tidningsbud. Tack ännu en gång; Guido, Milena, Anders, Britt-Marie, Helena, Hasse, Itte, Leif! Utan er skulle inte tidningens upplaga skulle kunnat öka och det skulle ta halva dygnet för oss att dela ut tidningen för alla.

Efter förra numret var det beklagligt tyst, vi fick nästan inga kommentarer alls. Men denna gång har vi redan fått ett par kommentarer via mejl, vilket är jätteroligt. Vi hoppas att ni använder gästboken flitigt och skickar oss mejl eller brev och berättar vad ni tycker — om tidningen över huvud taget eller om någon specifik artikel. Vi behöver veta vad ni tycker. Vi fick till och med en prenumerant i Svalboviken i dag, vår tionde prenumerant!

Jarmo Haapamäki


Årets andra Allehanda färdig för tryckning
2008-02-21

Så har vi fått ihop det tionde numret av Hälleforsnäs Allehanda under vårt regi. Tidningen kommer ut som vanligt, den sista måndagen i månaden. Tidningen har tolv sidor och innehåller bland annat artiklar om stationshuset, Lager 157 i Gällstad och Hälsokällaren. Alla dessa artiklar går även att läsa i tidningen Sörmlandsbygden, där Sofia och jag, Jarmo, jobbar som frilansare. Även artikeln om endurobanan i Flen är tidigare publicerad i Sörmlandsbygden, men den är rejält omskriven för Hälleforsnäs Allehanda. Vi skriver även artiklar exklusivt för vår egen lilla tidning, men vi måste ju tjäna pengar också och därav säljer vi material till andra tidningar. Jag hoppas ni har överseende med detta.

Det nya numret innehåller även bland annat Thore Gustavssons berättelse om hur man byggde vägen till Marionstorp under brinnande krig och en artikel om Cristina Quispe Valvidia,vars familj bodde i Hälleforsnäs i början av 1990-talet men tvingades att flytta tillbaka till sitt hemland, Peru. Dessa artiklar får ni inte läsa i Sörmlandsbygden...

Jarmo HaapamäkiÄldre Aktuellt-inlägg (2007)Denna sida är uppdaterad senast 2012-06-19 .

PriceRunner - Jämför innan du handlar

Hälleforsnäs Allehanda - en lokal tidning

Ansvarig utgivare: Jarmo Haapamäki kontakt
Postadress: Torsbovägen 7, 648 31 Hälleforsnäs

e-postadress


Sidovisningar sedan 2007-03-26:
Tillbaka till föregående sida

Till startsidan


Google
Allt material är skydda av lagen om upphovsrätt. Äganderätten till dessa webbsidor samt upphovsrätten och alla andra immateriella rättigheter tillhör tidningen Hälleforsnäs Allehanda om inte annat anges. Användaren av sidorna har inte, förutom för privat bruk, rätt att sprida ut, publicera, kopiera, göra tillgänglig för allmänheten eller annars utnyttja skyddat material på sidorna utan uttryckligt skriftligt tillstånd av Hälleforsnäs Allehanda eller annan rättsinnehavare. I fall kopiering, publicering, spridning eller tillgängliggörande för allmänheten är i specialfall med stöd av lagstiftning tillåtet, bör författaren, tidningens namn och dess webbadress "halleforsnasallehanda.se" alltid omnämnas.

Sidorna är producerade av:

Hälleforsnäs Webdesign

Jarmo Haapamäki
Hälleforsnäs Webdesign © 2007—2016

.