Hälleforsnäs Allehanda


Detta kom inte med...

Här tänkte vi publicera artiklar eller annat material som egentligen skulle ha varit med på den tryckta tidningen, men av någon anledningen inte kom med. Antingen hade tidningen redan gått i tryck eller så fick materialet helt enkelt inte plats.

De flesta bilderna på denna sida finns även som en större variant. Klicka på bilden för att se den i större format.

2022-05-26 Som så många gånger tidigare, var jag tvungen att lyfta bort något som jag redan hade monterat på tidningssidan, när något annat dök upp i sista stund som behövde platsen.

Tillbakablicken om vad som stod i Hälleforsnäs Allehanda vid denna tid av året för 10 alternativ 20 år sedan var en sådan artikel, som inte fick plats i den tryckta tidningen. Jag tänkte publicera den här. Klicka på texten om du vill se den i större format.

Detta kom inte med i Hälleforsnäs Akllehanda nr 1772022-12-03 Ett litet evenemang på Fröken Larsson Café i Hälleforsnäs äger rum söndagen den 18 december. Det står ingenting om detta i Hälleforsnäs Allehanda, men ni kan läsa om det här.

Evenemanget i fråga är en musikalisk julquiz, en frågesport som leds av duon Jannica Lund och Michael Stolt. Frågan tar avstamp i en framförd låt men kan landa någon helt annanstans! Låtarna framförs live och är på temat jul och vinter. Musicerandet börjar klockan 14 och tar cirka en timme.

Jannica Lund är ett bekant ansikte i Sörmland, hon har bland annat spelat Morticia i Kolhusteaterns uppsättning av musikalen Familjen Addams och är en av sångerskorna och musikerna i Flen Världsorkester.

Michael Stolt är kanske mest bekant som sångare och låtskrivare i rockbandet Desperados med landsplågan ”Louise” på 90-talet men har även jobbat som musiker åt flertalet av Sveriges mest etablerade artister som Tomas Ledin och Carola Häggkvist. Nu återfinns Michael i internationellt etablerade The Flower Kings som släppt 15 studioalbum, varit Grammisnominerade och turnerat över hela världen. På senaste albumet ”By Royal Decree” medverkar även Jannica på kör.

Duon har också skrivit en del material ihop, t.ex. ”Nu landar julen” som släpptes för ett år sedan och under 2023 släpps fler låtar.

Jannica Lund och Michael Stolt
Jannica Lund och Michael Stolt


2022-08-26 • På grund av ett redaktionellt misstag föll texten som Leif och Maria Strand från Granhed skickade bort från augustinumret av tidningen. Det enda vi kan göra nu är att publicera materialet här:

Veterantågresa till Oxelösund
Lördagen den 30/7 2022 kl 09.13 avgick veterantåget från Hälleforsnäs till Oxelösund.
Det var Föreningen Sörmlands Veteranjärnväg (FSVJ) som med den gamla rälsbussen anordnade en resa från Strängnäs via Eskilstuna, Hälleforsnäs, Flen med flera orter, till Oxelösund.

Det blev en trygg transport genom Sörmland denna härliga lördagsmorgon.
Vi anlände strax efter klockan 10.00 till Oxelösund där vi bjöds på besök på Femörefortet, Sjöfartsmuseet och föreningens egna järnvägsmuseum. 
Buss från Malmköpings järnvägsmuseum mötte upp och tog oss med på en tur genom Oxelösund. 

Det var förstklassig  guidning på alla sevärdheterna. Det blev välsmakande lunch i föreningens egna järnvägsrestaurangvagn. Mycket trevlig och kompetent personal hjälpte oss tillrätta under den här mycket intressanta dagen i Oxelösund.
På hemresan med rälsbussen fick vi kaffe och rabarberpaj med vaniljsås.

Stort tack alla som möjliggjorde en fantastisk resa.

Föreningen anordnar flera liknande resor i höst, bland annat till Örebro.
(Kolla FSVJ:s hemsida)

Foto: Leif och Maria Strand
Perrongen i Hälleforsnäs. Här började resan. Text och foto: Maria & Leif Strand
2016-03-18 • Beklagligt nog var tidningens e-post nere just då Maggie Mannfeldt från Mellösa skickade sina bidrag till Hälleforsnäs Allehanda nr 145. Inget av hennes reportage eller bilder kom med i den tryckta tidningen. Det enda vi kan göra nu är att publicera materialet här:


Välkommen till Mellösa
Ortsutvecklingen i Mellösa har tagit fram en broschyr ”Välkommen till Mellösa” och fått pengar av kommunen för kopiering av den. Om du är nyinflyttad i Mellösa under 2015 eller 2016 och ej fått broschyren, ta kontakt med Maggie Mannfeldt 076-104 23 33.

Ortsutvecklingen i Mellösa har även tagit fram information om allemansrätten på olika språk som ska lämnas till asylboendet Solgården. Nästa steg är att ta fram en broschyr ”Välkommen till Sverige & Mellösa ” till våra nyanlända. Är du intresserad av att vara med att arbeta fram den, ta kontakt med Maggie.

Foto: Maggie Mannfeldt
Broschyren. Text och foto: Maggie Mannfeldt


Välkommen till Mellösa
Mellösa Församling har fått en ny Kyrkoherde Juuka Laari. Han välkomnades den 6 mars i Mellösa kyrka av biskop Johan Dalman.

Foto: Maggie Mannfeldt
Nya kyrkoherden. Text och foto: Maggie MannfeldtRyttarklubbens årsmöte
Söndagen den 28 februari hölls årsmöte i Mellösa Ryttarklubb. Till ordförande för 2016 omvaldes Elisabet Andersson. På årsmötet var det även prisutdelning till medaljörerna i 2015:års MeRK-cup och KM. På bilden, från vänster: Maya Bergström, Wilma Törnkvist, Xandra Svensson, Ella Ridehag, Felicia Kohlström, Tuva Brolin- Näslund, Frida Zazis, My Jonasson, Alice Magnusson och Alice Säfström.

Foto: Maggie Mannfeldt
Medaljörerna. Text och foto: Maggie Mannfeldt


Fritidsbarnens sportlov
Vecka 8 var det sportlov för våra skolbarn och fritidsverksamheten i Mellösa och Hälleforsnäs slog som vanligt ihop sina verksamheter. I år var det öppet i Hälleforsnäs. Under veckan bjöds det bland annat på mycket lek, pyssel, utflykt med korvgrillning, ett besök i sporthallen, ”Fångarna på Fritids” en samarbetsaktivitet likt fångarna på fortet där klurigheter ska lösas tillsammans. Veckan avslutades med lite fredagsmys med film.

Under dessa lovveckor lär sig barnen att ta kontakt med nya barn och vuxna men ändå i en trygg igenkännande verksamhet och miljö. Det är en stor utmaning för våra barn som bor på små orter och där det utanför vår dörr finns en stor värld som med stormsteg knackar på. Den ökande mängden nyanlända inpå våra knutar gör att vi måste lära våra barn att våga möta det lite mer okända, lära sig ta kontakt och umgås med människor med annan bakgrund, ålder och kön. Vi är skyldiga våra barn att lära dem möta livet utanför vårt lilla samhälle och det här är ett litet, litet steg i den riktningen.

Barnen får också nya möjligheter till andra spel/lekar då våra byggnader är olika utformade. I sporthallen i Hälleforsnäs måste vi vara ganska många för att det ska bli roligt när vi går dit och där kan vi spela innebandy och fotboll då ytorna är stora. När vi är i Mellösas lilla gympasal så kan vi ej vara så många men vi kan med dess närhet gå dit hur ofta vi vill under en dag och vi behöver ej vara så många varje gång och populära leken ”killerboll” spelas ofta då den lilla salen är ypperlig för den leken. På våra skogsutflykter får barnen lära känna fler platser i naturen. Påsklovet närmar sig med stormsteg och då är verksamheten öppen i Mellösa.

Foto: Maggie Mannfeldt
Skogsutflykt. Text och foto: Maggie Mannfeldt
2015-10-27 Fotografen Eva Wernlid skickade ett par bilder från höstens Bruksmarkand som inte fick plats i tidningen. Vi publicerar dessa här i stället:

Bilder från årets Bruksmarknad
Foto: Eva Wernlid

Bruksmarknaden 2015

Bruksmarknaden 2015

Bruksmarknaden 2015
Tre bilder från årets Bruksmarknad. I den nedersta bilden en annan fotograf som var på plats, nämligen Hälleforsnäs Allehandas redaktör Jarmo Haapamäki.
FOTO: EVA WERNLID

Bruksmarknaden 2015
Samma plats men en annan fotovinkel. På bilden journalisten Gösta Elmquist och fotografen Eva Wernlid. FOTO: JARMO HAAPAMÄKI

 

Uttern fällde träd vid badplats

Utterskada vid Örhammaren
Veli Tarvainen skickade denna bild på ett träd vid sjön Örhammaren som en utter uppenbarligen har fällt. ”Precis där folk brukar bada” preciserar Veli. Bilden togs alltså på på Örhammarens badplats den 28 september. FOTO: VELI TARVAINEN

Kyrkokören åkte till Nämdö

Kyrkoorgeln i Hälleforsnäs kyrka såldes till Nämdö kyrka, som ingår i Djurö, Möja och Nämdö församling. Orgeln fraktades med båt till Nämdö utanför Varmdön öster om Stockholm. Margaretha Mannfeldt skrev om resan:

Kyrkokören gjorde lördagen den 26 september en bussresa till Nämdö i Stockholms skärgård för att besöka den församling som köpte kyrkoorgeln som stod i Hälleforsnäs Kyrka tidigare.
Kören övade under dagen tillsammans med öns kör och hade sedan en konsert i Öns Kyrka innan avresan hemåt.
Ön har 20 fasta boende och det kom 50st och lyssnade och de kom åkandes i traktor, på fyrhjuling, flakmoppe eller till fots till kyrkan. På konserten framfördes bl. a flera av sångerna ur Verket Volund.
På resan fram och tillbaka övades det en hel del på det program som ska framföras på Nyårsafton i Mellösa Kyrka. I år är titeln på Nyårskonserten ” Sånger & hits vi minns”.
Härnäst kan ni höra Kyrkokören på Alla Helgons dag då det är Minnesgudstjänst kl. 18 i Mellösa Kyrka.

Texten publicerades i Hälleforsnäs Allehanda 142 den 30 oktober 2015 men bilderna fick inte plats. Ni kan se dem här:

Kören på Nämndö
Publiken tog sig till kyrkan med alla slags fortskaffningsmedel. Det fanns inga bilar på ön. FOTO: MAGGIE MANNFELDT

Kören på Nämndö Kyrkokören från Mellösa församling uppträdde i Nämdö kyrka.
FOTO: ING-BRITT GUSTAFSSON

Kören på Nämndö
Den vitmålade och något omgjorda kyrkoorgeln från Hälleforsnäs kyrka används numera i Namndö kyrka i Stockholms skärgård. Lena Karlsson spelar.
FOTO: MAGGIE MANNFELDT

 

Info från Mellösa Ryttarklubb

Nu har MeRK-cupens sista omgång i dressyr och hoppning avverkats. Det har bjudits på många fina ritter under de 3 omgångarna. Totalt har det varit 18 st ryttare som deltagit i Dressyrcupen för juniorer och 35st ryttare i Hoppning för juniorer. I cupen får man tillgodoräkna sig 2 av de bästa resultaten från de 3 omgångarna och medaljörerna blev i Dressyren: 1.a Felicia Kohlström på sin egen häst Skansens Ägir 2:a Ella Ridehag & 3:a Ella Alm. I hoppningen : 1: a Alice Säfström på sin egen häst Kaisa 2.a Maya Bergström & 3:a Frida Zazis. Dessa ryttare kommer att tilldelas medalj och pris på klubbens årsmöte nästa år.
Tyvärr var det för få seniorer som deltog detta år för att det skulle bli en godkänd cup.

Klubben har tidigare i höst bjudit sina medlemmar på GRATIS HLR-utbildning och har haft Blåbärshoppning som är populärt bland de mindre vana ryttarna. Inte att förglömma vår lokala & regionala tävling i Dressyr för ridhäst som ägde rum 10 oktober vid Sparreholm Slotts Hästcenter. Det var Dressyr inkl. Final i Allsvenskan div2. Alla ridklubbar måste stå som arrangör för minst en lokal eller regional tävling per år för att ens egna ryttare ska få lösa licens och ut och tävla för klubben.

Kvar på höstens program finns bl.a fortsättnings TRAIL-kurs, KM , Programridning & Spööökkväll för den som vågar.

MAGGIE MANNFELDT

 

Info från Hälleforsnäs Konstförening

Hälleforsnäs Konstförening har haft utställning i Serholts gamla lokaler på ruksområdet under tiden 22—23 oktober. Utställare denna gång var Christer Jansson, Hägersten.
Som vanligt lottades tavlor ut till följande vinnare: Ingela Rogefors, Blacksta-Näsby; Ann-Britt Wikström, Hälleforsnäs; Åke Söderström, Flen; Tuula Ilvonen, Hälleforsnäs; Maj Sundström, Hälleforsnäs; Stefan Bierfeldt, Vagnhärad; Nils Mångelin, Hägersten; Inger Qvarnström, Mellösa och Leif Larsson, Hälleforsnäs.

STIG NYGREN


Det sista Torsboloppet

Dessa två bilder med bildtext föll bort från juninumret av Hälleforsnäs Allehanda av den enkla anledningen att mejlet med bilderna hade kommit på villovägar. Det var inte förrän nu, tre månader senare som jag fick se meddelanden som hade skickats till tidningen under juni och juli. Av någon anledningen dök meddelanden inte upp på min skärm innan jag återställde min dator efter en rejäl crash. Här kommer de i alla fall, bilderna på ett par av deltagarna på Torsboloppet:

Torsboloppet 2
Anton E. och Martin P. i skogen.
Det sista Torsboloppet har gått av stapeln. Eleverna vid Bruksskolans år 6–9 har sprungit sitt sista Torsbolopp, ett lopp som anordnades för första gången hösten 1985. Vinnare i år blev Emil Andersson år 9 med tiden 19 minuter och 20 sekunder och bästa tjej blev Amanda Andersson år 7 med tiden 28 minuter och 40 sekunder.
FOTO: ANNE-LIE BRIBY


Torsboloppet 1
Vinnarna Emil Andersson och Amanda Andersson.
Efter Torsboloppet anordnades även det sista Torsbo Open på Celsinge skolgård med diverse lekar och tävlingar. Dessa 30-åriga traditioner går nu i graven när högstadiet i Hälleforsnäs har stängts och eleverna skjutsas till Flen.
FOTO: ANNE-LIE BRIBY


Fritids åkte till Leos Lekland

Det har blivit lite av en tradition att Fritidshemmen tillsammans göra en utflykt i början av sommarlovet. Fredagen den 12 juni åkte Bruksskolans Fritids och Kyrkskolans Fritids till Leos Lekland i Eskilstuna.
För att kunna få ihop pengar till detta har barnen på Fritidshemmet i Hälleforsnäs sålt bröd utanför Konsumbutiken och hållit en julmarknad i fritidshemmets lokaler. Mellösa Fritids har deltagit i Barnloppisen till förmån för Barncancerfonden och anordnat en vårsoaré för alla fritidsfamiljer.

Matdags på Leos Lekland
Leo Lejon.
FOTO: MAGGIE MANNFELDT

Matdags på Leos Lekland
Matdags. Mellösabarn på Leos Lekland.
FOTO: MAGGIE MANNFELDT

Matdags på Leos Lekland
Barnen åkte buss till leklandet. På bilden Hälleforsnäsbarn som stiger på till bussen.
FOTO: JARMO HAAPAMÄKI

En text föll bort från marsnumret av Hälleforsnäs Allehanda (nr 138, mars 2015), en text som Erik Rundström skrev om OK Tjärnens verksamhet. Jag hade tagit med en text av honom, men det visade sig att han hade skickat två... Här kommer texten (Föreningsnytt):

Orientering mitt i byn
Orienteringsklubben Tjärnen (=OK Tjärnen) samarbetar sedan några år med Katrineholms Orienteringsklubb (=KOK) för att arrangera orienteringstävlingarna Mälarmårdsdubbeln. Arrangemanget består av två separata tävlingar, som anordnas två dagar i rad, oftast lördag-söndag, med samma tävlingscentrum och målplats de båda dagarna. De tre senaste åren har tävlingscentrum varit förlagt till Svalboviken, Harpsund samt gården Löketorp nordost om Bie.

I år, 2015, kommer Mälarmårdsdubbeln att äga rum lördagen den 2 maj och söndagen den 3 maj, och målplats/tävlingscentrum planeras till lekparken i Hälleforsnäs. Tävlingsbanorna kommer att läggas i skogarna öster och söder om samhället, där banläggarna Nils Johansson och Kaj Hellström planerar att ha sammanlagt 83 kontroller de båda tävlingsdagarna. Målet kommer att finnas publikvänligt i lekparken med plats för både deltagare, supporters och ortsbor, som vill titta på tävlingarna, och inspurten från den sista kontrollen för alla banorna kommer att ske längs Norra Torggatan.

Vi räknar med cirka 500 deltagare per dag, säger tävlingsledaren Erik Rundström, och dessa delas varje dag in i 54 olika tävlingsklasser/åldersgrupper. Den yngsta klassen är till för orienterare, som är högst 10 år, och i den äldsta, H85, får endast äldre gentlemen med minst 85 år på nacken deltaga. Det kommer att finnas sex öppna klasser, dit man kan anmäla sig på tävlingsdagens morgon, så här finns möjlighet för den som vill ha ett motionspass i skog och mark att prova på orientering. Dessutom finns s.k. Miniknat för de allra yngsta, som vill prova på att gå eller springa en liten snitslad bana med karta i handen.

Över tävlingsområdet finns orienteringskartor, som helt nyligen har reviderats, och banläggarna har lovat att lägga utslagsgivande banor med hyfsat svåra orienteringsproblem. För att arrangemangen ska kunna genomföras behövs ungefär 85 funktionärer per dag, och här finns ett av skälen till samarbetet mellan OK Tjärnen och KOK. Ingen av klubbarna anser sig på egen hand kunna ställa upp med så många funktionärer för att sköta de olika sysslorna vid bl.a. parkering, start, mål, sekretariat, duschar, servering och barnpassning.

Mälarmårdsdubbeln är OK Tjärnens största åtagande under 2015, men därutöver kommer man också att ansvara för Södermanlands distriktsmästerskap i nattorientering en kväll i slutet av augusti. Banorna kommer då att finnas i skogarna omedelbart norr om Hälleforsnäs med mål vid sporthallen. Även då finns det möjlighet för Hälleforsnäsborna att både prova och titta på en orienteringstävling.

ERIK RUNDSTRÖM
OK TJÄRNEN


Strandpromenaden nu på gång

Ragnar Boman, ordförande i Stiftelen Bruksfastigheter i Hälleforsnäs, ringde i dag och berättade att man nu har påbörjat arbetet med att göra i ordning den efterlängtade strandpromenaden vid Bruksdammen. Man har påbörjat röjningen av sly och andra hinder, bland annat gamla staket, bakom den numera rivna EGAB-hallen vid Bruket. Meningen är att man ska kunna promenera runt Bruksdammen när arbetet är klart. Sträckan ska bli handikappsanpassad. Vi återkommer senare med bilder och mer info.

Vi skulle gärna ha skrivit om detta i juninumret av Hälleforsnäs Allehanda (nr 112) i fall vi skulle ha fått veta om detta innan tidningen gått i tryck.Mellösa Lion Clubs våravslutning

Denna referat, skickat av Agneta Hjälmare, kom per brev till redaktionen, dock en aningen för sent för att hinna med till den tryckta tidningen (nr 112):

Torsdagen den 14 juni hade Mellösa Lion Club våranslutning på Teater Klämman, gården Fridal i Mellösa. Solen sken, så den årliga tipspromenaden inledde kvällen. Därefter intogs en lättare måltid följt av klubbmöte. Som ofta var många respektive närvarande.

Under mötet upomärksammades Tage Grip med utmärkelse för sitt 50-åriga engagemang i kubben.

Mötet sammanfattade årets arbete, som fortgår vad gäller målande av Tomtarna. Avslutningen blev i musikens tecken då vi var i ”Fridals vardagsrum”. Vi bjöds ett smakprov på kommande underhållning till allas stora förtjusning.

Därefter utdelade Lions president ett bidrag på 3000 kronor till Teater Klämmans verksamhet för sitt idoga arbete, som är värt att uppleva.

 


Hembygdsföreningens årsskrift

Mellösa hembygdsförening har släppt sin årsskrift med många trevliga artikalar och berättelser. Tyvärr så fick inte artikeln om skriften plats i april månadens Hälleforsnäs Allehanda, den kommer med i majnumret (nr 111) i stället.

Årskriften ges ut varje år och den delas ut gratis till medlemmarna i Mellösa hembygdsförening.

Mellösa hembygdsförening 2012Efterlysning

IngaLill Canderskog från Norrköping kontaktade oss via mejl angående en orienterare på OK Tjärnen som avled på 1940-talet. Olle
ansågs vara mycket duktig såväl som orienterare som arbetande fosterson hos Karl-Axel Karlsson och Ingeborg vid Mellantorp. Olle avled ung, tydligen efter eller under orientering. IngeLill skulle varatacksam för alla upplysningar om honom.

Detta skulle ha kommit med i Hälleforsnäs Allehanda nr 110 (april 2012) men på grund av platsbrist kom efterlysningen inte med.”Designnatten” på Bruket

.
I marsnumret av Hälleforsnäs Allehanda skrev vi om KTH:s tävling på Bruket i Hälleforsnäs, studenterna fick uppdraget att sätta Hälleforsnäs på kartan. Tyvärr så sammanföll tävlingen med tryckningen av marsnumret av Hälleforsnäs Allehanda så vi hann inte få med några bilder till tidningen. De kommer här i stället.

Foto: Jarmo Haapamäki.
Projektledaren Anna-Karin Andersson blev intervjuad av Östnytt. I förgrunden Ragnar Boman, ordförande i Stiftelsen Hälleforsnäs Bruksfastigheter. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki.
Studenterna från Södertälje KTH kom med en turistbuss till Hälleforsnäs för att ta en titt på bruksområdet. Anna-Karin Andersson och Ragnar Boman höll varsitt kort tal vid tävlingsstarten. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki.
Studenterna, som jobbade i grupper om sex personer, fick varsin karta över bruksområdet... Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki.
...och sedan fick de utforska området på egen hand. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki.
Det mystiska Kolhuset från 1800-talet fascinerade tävlingstagarna. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki. ”Titta där! Där skulle vara den perfekta platsen för en vertikal vindtunnel, där man kunde hoppa fallskärm.” Många lekfulla idéer haglade när studenterna gick runt på Bruket. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki.
Något större samarbete mellan grupperna fanns inte. I potten fanns ju ändå 10 000 kronor som eleverna i de vinnande grupperna kunde dela på. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki.
Lager 157 bjöd tävlingsdeltagarna på fika. Men det fans inte tid att sitta och fika, ungsdomarna hade mindre än två timmar på sig att studera bruksorådet. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki. Tyvärr så hade någon saboterat låset till bergrummet så man kunde inte gå in där. Ragnar Boman kunde endast berätta om utrummena. Men annars hade studenterna tillgång till alla delarna av Bruket. Foto: Jarmo HaapamäkiFårklippning på Sagostigen
Foto: Jarmo Haapamäki
.
I februarinumret av Hälleforsnäs Allehanda skrev vi om Fårklippningen på Sagostigen, som skulle äga rum fredagen den 2 mars. Datumet blev ändrat i sista stund. Fårklippningen sker i stället tisdagen den 28 februari, ett par dagar tidigare än planerat. Klockslaget är detsamma, fåklippningen börjar klockan nio på morgonen.
.
Bilden är från fårklippningen i fjol. Foto: Jarmo HaapamäkiStormskador i Hälleforsnäs
Foto: Jarmo Haapamäki
.
En kortvarig med mycket kraftig åskskur drog över Hälleforsnäs på småtimmarna den 27 augusti. Mycket kraftiga vindar fällde flera träd i samhället, bland annat vid Gillevägen på Ölmtorpsområdet. Här har stormen ryckt upp ett äppelträd i en trädgård.
.
Stormskador i Hälleforsnäs 2011-08-29. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki
.
Just denna tomt och dess träd hade fått mycket stryk.Det var inte bara äppelträdet som hade råkat illa ut.
.
Stormskador i Hälleforsnäs 2011-08-29. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki
.
Det ser ut som en orkan har passerat villan vid Gillevägen. När man står på tomten och tittar mot skogen ser man att flera fullvuxna granar har menats ner i marken av stormen.
.
Stormskador i Hälleforsnäs 2011-08-29. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki
.
Det är svårt att ta sig fram i skogen, granarna som råkade stå i stormen (trombens?) väg har fällts ner på och intill varandra.
.
Stormskador i Hälleforsnäs 2011-08-29. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki
.
Det är inga ruttna stammar som har blåst av, utan det handlar om riktigt stora bjässar. Vindstryrkorna måste ha varit enorma
.
Stormskador i Hälleforsnäs 2011-08-29. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki
.
I stor sett alla träd som stod i vägen blåstes omkull. Det var tur att träden fälldes åt detta håll. Om der skulle ha fallit åt motsatt håll skulle de mosat bostadshuset vid Gillevägen.
.
Stormskador i Hälleforsnäs 2011-08-29. Foto: Jarmo Haapamäki
Skolavslutning i Hälleforsnäs
Foto: Jarmo Haapamäki
.
Vinnarna av årets upplaga av Torsboloppet.
.
Skolavslutning i Hälleforsnäs 2011-06-15. Foto: Anders Hammarqvist

Foto: Jarmo Haapamäki
.
Gänget som underhöll med sång och musik under avslutningen.
.
Skolavslutning i Hälleforsnäs 2011-06-15. Foto: Anders HammarqvistSkolavslutning i Mellösa
Foto: Jarmo Haapamäki
Vid Altarringen i Mellösa kyrka sitter (från vänster) femteklassarna: Ina Larsson, Jonah Håkansson, Elvis-Gustaf Hammarqvist, Jonas Lagbo, Linus Starbäck och Patrik Andersson.

Foto: Jarmo Haapamäki

Vid bordet med en tallrik tårta framför sig är femteklassaren Telma Hallberg (till höger) och flera andra.

Foto: Jarmo Haapamäki

.
Kyrkskolan hade traditionsenlig skolavslutning i Mellösa kyrka den 15 juni och som vanligt var det många besökare på plats. Skoleleverna framförde flera olika sånger, några elever spelade instrument, lärare berättade om några av det gångna årets händelser, församlingens komminister AnnChristin Dan pratade med barnen om sommaren och olika tankar kring lovet samt att vara en trevlig kamrat. Det sjönsg gemensamt ett par psalmer och femteklassarna fick varsin blomma som tack för åren på Kyrkskolan.

Efter avslutningen samlades klass 5 A i Mellösagården för att äta tårta och avtacka sina lärare. Det är en tradition på skolan. Alla hade tagit med egna bakverk som dukades upp till ett stort tårtknytkalas. Med både ledsna tårar och glada skratt sade lärare och elever samt föräldrar hej då till varandra och tackade för, i de flestas fall, sex år på Kyrkskolan. Klassens elever sprids nu till olika skolor.

.
Skolavslutning i Mellösa 2011-06-15.
Text och foto: Anders HammarqvistBurspråket Open
Foto: Jarmo Haapamäki
.
Varje vår anordnar Bruksskolan en lekfull tävlingsdag där skolans yngsta elever tävlar mot varandra i olika lekar. Hejarramsorna är många och de är en viktig del av dagen.
.
Lekparken i Hälleforsnäs 2011-06-13. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo HaapamäkiDagens sämsta parkering
Foto: Jarmo Haapamäki
.
En fartdåre, som enligt vittnesuppgifter luktade sprit, körde in i Peppe Sjöbloms granhäck. Många uppmärksammade bilen redan under påskdagen då den kördes hänsyslöst och väldigt fort runt på Hälleforsnäs gator. Lyckligtvis blev ingen överkörd av bilmarodören.
.
Annandag påsk 2011-04-25. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki
Annandag påsk 2011-04-25. Foto: Jarmo HaapamäkiVårens sista filmer på Hälleforsnäs Folkets hus 2011-03-23
Av någon anledning hann inte Kaj Freytag skicka oss någon information om nästa söndags film innan tidningen redan hade gått i tryck. Vad vi kan göra är att försöka informera er om vårens sista filmer på detta sätt.

Söndagen den 3 april visas den nya Åsa-Nisse-filmen ”Wälkom to Knohult” på Bio Facklan i Hälleforsnäs Folkets hus kockan 18. Det är vårens näst sista film som visas.

Den allra sista filmen före sommaruppehållet blir den finska filmen i serien ”Nya finska filmer” som visas tisdagen den 3 maj. Filmens svenskspråkiga titel är ”Lite respekt” och den finskpråkiga originaltiteln ”Vähän kunnioitusta”. Filmen är från 2010, den är svensktextad och den visas på Bio Facklan den 3 maj klockan 18.
En annons som inte hann med 2011-02-23
En privatperson ville sätta in en annons om sin lägenhet men hans mejl hade hamnat i en fel mapp på datorn så den hann inte med i februarinumret. Vi publicerar den här i stället, vi kan inte göra så mycket annat.

Säljes Lägenhet Hälleforsnäs Välvårdad och trivsam hörnlägenhet om tre rum och kök fördelat på 78,8 kvm. Fönster i tre väderstreck och tillhörande balkong som vetter ut mot lummig bakgård. Bekvämt boende i stabil förening. Hyra 3087:- / mån. Ring 07059503

Filmen som spelades in på på Bruket 2010-11-23
När månadens tidning hade precis blivit klar släpptes trailern till den kommande svenska actionfilmen Zon 261. Den cirka sex minuter långa aptitretaren spelades in på Bruket i Hälleforsnäs och trots att det påstås i filmen att den utspelar sig i Landskrona så syns det klart och tydligt att hela filmen är inspelad på Bruket.

Vi har tidigare publicerat några bilder från filminspelningen här på vår hemsida, här ser ett par bilder från den officiella hemsidan www.zon261.com, där man även kan se hela filmtrailern.

Själva långfilmen är inte inspelad ännu. Den planeras att filmas under nästa år och ha sin premiär 2012.

www.zon261.se

www.zon261.se


Branden på Bruket 2010-05-01
Några dagar efter att aprilnumret delades ut bröt det ut en stor brand på Bruket i Hälleforsnäs.

En stor hög halmbalar som förvarades i byggnaden hade fattat eld och lågorna tog sig snart igenom plåtväggarna och taket. Ett tag såg det ut som att det anrika Kolhuset, som låg vägg i vägg med skrotgården, skulle också brinna upp. Men trots de våldsamma lågorna klarade sig Kolhuset, och intillliggande bostadshuset (Hästskon) oskadda. Lokalen, där branden bröt ut, var mestadels tom och halmbalarna var placerade i hörnet mot gatan, längst bort från väggen mot Kolhuset. När brandkåren väl kom på plats kunde man relativt lätt få branden under kontroll.

Släckningsarbetet pågick dock till sent på kvällen och natten. Det visade sig att de hårt packade halmbalarna var svårsläckta. Vattnet som sprutades på balarna rann bara bort utan att släcka glöden innanför. Räddningspersonalen var tvungen at med hjälp av en traktor dra ut de halmbalarna som inte hade brunnit upp och sprida ut halmen ut på gården utanför innan vattnet gjorde någon nytta.

Den illaluktande röken från målarfärgen på plåtväggarna låg kvar över stora delar av samhället och trängde sig in i byggnader.

Foto: Jarmo Haapamäki
Våldsamma lågor
När jag kom på platsen var bygganden redan övertänt och lågorna åtit sig igenom väggarna och taket.
Branden på Bruket 2010-05-01. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki
Släckningsarbete
När väl brandkåren hann komma till platsen hade många av höblarna redan ramlat ut genom den bortbrända väggen.
Branden på Bruket 2010-05-01. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki
Innanför byggnaden
Räddningspersonalen kunde sucka av lättnad när de såg att plåtbyggnaden var mestadels tom. Förutom halmbalarna fanns i princip bara ett par maskiner och lite brädor. Branden kunde snabbt får under kontroll och de intillliggande byggnaderna förblev oskadda.
Branden på Bruket 2010-05-01. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki
Spärrades av
Polisen spärrade av hela torget under tiden släclningsarbetet ägde rum. Den tjocka röken var skadligt att andas in och räddningspersonalen behövde få arbeta i lugn och ro.
Branden på Bruket 2010-05-01. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki
Rykte länge
Trots att branden var snabbt under kontroll dröjde det flera timmar innan brandkåren kunde lämna platsen. De tätpackade halmbalarna behövde tas ut från byggnade och sprättas upp innan man kunde vra säker på att elden inte skulle ta sig igen. Brandmännen lämnade till och med vattenslangarna kvar till brandplatsen i fall det skulle börja brinna igen. Då skulle släckningsarbetet komma snabbare i gång.
Branden på Bruket 2010-05-01. Foto: Jarmo Haapamäki
Bygga & Bo 2010, företagarmässa i Flen 2010-03-27
Detta kom inte med för marstidningen var redan tryckt när mässan ägde rum. Vi var på plats, pratade lite med folk och åt godis som bjöds. Jag tog bilder på ett par av mässdeltagarna med anknytning till Hälleforsnäs.

Foto: Jarmo Haapamäki
Flen Måleri
Pasi Laine och Magnus Forselius (tidigare Carlsson) har båda uppvuxna i Hälleforsnäs men bor numera i Flen. De driver tillsammans företaget Flens Måleri.
Företagarmässan i Flen 2010-03-27. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki
Flen Måleri
Pasi Laine och Magnus Forselius (tidigare Carlsson) har båda uppvuxna i Hälleforsnäs men bor numera i Flen. De driver tillsammans företaget Flens Måleri.
Företagarmässan i Flen 2010-03-27. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki
Byggmacken
Lars Norman från Gorgholm utanför Hälleforsnäs säljer byggmaterial på sitt företag som håller på att flytta från Bruket till industrilokalen mittemot Pax.
Företagarmässan i Flen 2010-03-27. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki
Byggmacken
Lars Norman från Gorgholm utanför Hälleforsnäs säljer byggmaterial på sitt företag som håller på att flytta från Bruket till industrilokalen mittemot Pax.
Företagarmässan i Flen 2010-03-27. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki
Mockfjärds Fönstermästaren
Mattias Andersson representerade familjeföretaget på mässan i Flen.
Hans pappa Bert är fortfarande med i leken men pensionerar sig snart.
Företagarmässan i Flen 2010-03-27. Foto: Jarmo Haapamäki
Rockkarusell på Folkets hus 2010-02-18
Studieförbundet Studiefrämjandet arrangerande en rockbandstävling ”Rockkarusellen” på Hälleforsnäs Folkets hus den 18 februari 2010 med banden Partial Crazy, Midninght Drive, Dödsdemokraterna och Derogatory. En handfull ungdomar från Hälleforsnäs fanns på plats men i brist på annonsering saknades många vuxna som jag visste skulle ha kommit om de hade vetat om arrangemanget. Tråkigt.

Mer om rockbandstävlingen på Studiefrämjandets hemsida om Rockkarusellen:www.rockkarusellen.se

Foto: Jarmo Haapamäki
Partial Crazy från Nyköping
Rockkarusellen, en rockbandstävling den 18 februari 2010 med banden Partial Crazy, Midninght Drive, Dödsdemokraterna, Derogatory.
Hälleforsnäs Folkets hus 2010-02-18. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki
Midnight Drive från Strängnäs.
Rockkarusellen, en rockbandstävling den 18 februari 2010 med
banden Partial Crazy, Midninght Drive, Dödsdemokraterna, Derogatory.
Hälleforsnäs Folkets hus 2010-02-18. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki
Dödsdemokraterna från Katrineholm.
Rockkarusellen, en rockbandstävling den 18 februari 2010 med
banden Partial Crazy, Midninght Drive, Dödsdemokraterna, Derogatory.
Hälleforsnäs Folkets hus 2010-02-18. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki
Dödsdemokraterna från Katrineholm.
Rockkarusellen, en rockbandstävling den 18 februari 2010 med
banden Partial Crazy, Midninght Drive, Dödsdemokraterna, Derogatory.
Hälleforsnäs Folkets hus 2010-02-18. Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki
Derogatory från Eskilstuna.
Rockkarusellen, en rockbandstävling den 18 februari 2010 med
banden Partial Crazy, Midninght Drive, Dödsdemokraterna, Derogatory.
Hälleforsnäs Folkets hus 2010-02-18. Foto: Jarmo Haapamäki
En annons föll bort 2009-10-11
En annons som var beställd kom aldrig med i den tryckta tidningen. Den ser ut så här:

Fotterarapeuten


Det blev fel ordning på namn i bildtexten 2009-05-25
Den tryckta tidningen hann inte ens komma från tryckeriet innan det uppdagades ett fel i en av bildtexterna. På sidan 3, i bildtexten om klassträffen efter 51 blev ordningen på de sittande personerna omvänt. I papparestidningen står det "sittande från vänster" vilket stämmer inte. Namnen på listan vi fick stod i omvänt ordning, vilket vi inte hade uppmärksammat. Om man vänder på ordningen av de sittande till ”från höger till vänster” så blir det rätt.

Foto: Jarmo Haapamäki
Tillsammans igen. Stående från vänster: Thord Jansson, Eskilstuna, Evy Hellström Eriksson, Nyköping, Kjell Posse, Åmmeberg, Jouko Pajulampi, Hälleforsnäs, Kjell Carlsson, Eskilstuna, Krister Segerberg, Finspång, John Åke Jansson, Eskilstuna, Jan-Åke Johansson, Helsingborg, Göran Alm, Katrineholm, Anders Hending, Strängnäs, Yngve Sahlin, Hälleforsnäs, Sigvard Johansson, Ljungbyholm, Leif Arlebäck, Kungsbacka, Jan Fridh, Stora Sundby, Alice Johansson Martinsson, Nyköping, Tommy Friström, Sollentuna, Lena Östling Hending, Strängnäs, Leif Andersson, Lindome, Leif Andersson, Flen, Göte Andersson, Malmköping, Nils-Olov Karlsson, Malmköping, Gunnel Andersson Larsson, Hållsta, Jan-Gunnar Swärd, Hudiksvall, Birgitta Flodkvist Karlsson, Sköldinge, Birgitta Jarås Berns, Hälleforsnäs, Birgitta Boström Eriksson, Mellösa, Christina Bylund, Gävle. Sittande från höger till vänster: Solveig Birgitta Landin Melander, Katrineholm, Britt-Louise Adamsson Larsson, Flen, Ann-Katrine Backlund Andersson, Hälleforsnäs, Barbro Holmén Gustavsson, Torshälla, Anna-Lena Sjöberg Undén, Sollentuna, Daina Ciekurs Zaidi, Eskilstuna, Ulla Ekström Eriksson, Arboga, Karin Jonsson Neselius, Hälleforsnäs, Asta Andersson Larsson, Skogstorp, Siv Ahlberg-Söderström, Nyköping, Agneta Eriksson Pettersson, Hälleforsnäs, Eva Andersson Jönsson, Skogås. Foto: Kjell PosseBarnen fick besök av riktiga brandmän 2007-11-04
Barnen på daghemmet Masmästargården i Hälleforsnäs fick åka en tur i brandbilen med sirenerna på och till och med spruta vatten med brandslangen. Barnen på Masis hade haft en temavecka om brandsäkerhet, som avslutades med att barnen fick träffa riktiga brandmän, som kom till Hälleforsnäs med sin fina röda brandbil. Här har vi ett par bilder på händelsen:

Foto: Jarmo Haapamäki
Räddningstjänsten besöker Masmästargården i Hälleforsnäs den 4 november 2008 · Bild 1 · Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki
Räddningstjänsten besöker Masmästargården i Hälleforsnäs den 4 november 2008 · Bild 2 · Foto: Jarmo Haapamäki

OBS! Flera bilder på sidan Bilder, hösten 2008.


Loppis och café på Folkets hus 2007-10-25

Bruksskolans klass 5B höll en loppmarknad och sålde fika på Hälleforsnäs Folkets hus lördagen den 25 oktober 2008. Inkomsterna för dagen används för en kommande klassresa. Här ser vi några av eleverna som fanns på plats. Föräldrarna hjälpte naturligtvis till.

Foto: Jarmo Haapamäki


Allékiosken äntligen riven 2007-09-26

Den nedgångna kioskbyggnaden vid Celsings Allé än nu äntligen riven. Ingen verksamhet har bedrivits i byggnaden sedan flera år tillbaka och kommunen har länge velat riva den. Rivningen påbörjades på morgonen och hela byggnaden hade mejats ner i en hög redan vid frukost. Vi skulle ha missat hela händelsen om inte Mikael Lindqvist (Mickes Reklam & Grafik) hade ringt och berättat om händelsen.

Jag tog en bilder på rivningen. Här visas några av dem:

Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki

Foto: Jarmo Haapamäki
Om Hälleforsnäs SAK 2008-03-27

Denna artikel om Hälleforsnäs samarbetskommitté, skriven av Marielle Liikanen, fick vi först när marsnumret hade redan skickats till tryckeriet. Den kommer alltså inte med i den tryckta versionen av tidningen, men kan väl läsas här:

.

Hälleforsnäs i våryra!

Det händer mycket i Hälleforsnäs och det märks sannerligen att det är vår. Samarbetskommittén (SAK) är en opolitisk förening där tanken är att SAK ska vara en mötesplats för alla som vill ska kunna bidra och hjälpa till så att Hälleforsnäs blir ett ännu trevligare samhälle att bo i. SAK ska ha ett möte inför bland annat Hälleforsnäs Städdag den 19 april och Valborgsmässofirandet sista april.

Till Valborgsmässofirandet behöver föreningarna, som anordnar
olika aktiviteter, sponsorer. SAK behöver även många frivilliga händer till städdagen. Kan du eller din förening bidra ekonomiskt eller hjälpa till på annat sätt med den planerade ungdomsbion och/eller fyrverkerierna på Valborgsmässoaftonen? Kan du /ni tänka er att delta i SAKs arbete även på andra områden? Varmt välkommen till SAKs möte den 7 april kl.19.00 i Folkets hus!

Kallelser till SAKs möten - gula till färgen - kommer framöver att sättas upp på anslagstavlan i Konsum. Sedan en tid tillbaka finns även en vit förslagslåda, även den i Konsum. Har du tips på aktiviteter i samband med Valborgsmässofirandet, städdagen eller andra förslag så kan du lägga dem i SAKs förslagslåda. Vi har också som ambition att lägga ut kallelser och protokoll på Hälleforsnäs Allehandas hemsida.

Marielle Liikanen, Hälleforsnäs samarbetskommitté
Hästar på rymmen i Hälleforsnäs
2008-02-21

Pasi Pihlajamäki, KonsIS-IT, skickade oss en fin bild dagen efter vi hade lämnat februarinumret av Hälleforsnäs Allehanda för tryckning. Så här skrev han:

”Vi satt precis vid köksbordet hemma och pratade om hästar. Helt plötsligt utbryter brorsan: — Kolla, där går det tre stycken!

Tre hästar, varav ett föl, traskade lungt på vägen uppåt byn, vet dessvärre inte vad de var ute efter. :-)

Märkligt det är med sammanträffanden ibland.

Hästarna hade rymt från hagen vid spökhuset, så vi åkte ner till ägaren där och angav rymlingarna. Dessvärre hann jag inte få någon bild på endast hästarna, men efter lyckad jakt leddes de tillbaka och tog då bifogad bild.”

Hästar på rymmen i Hälleforsnäs


Hälleforsnäs/Mellösa PRO mötesreferat
2008-01-24

Årets första möte lockade 65 st. deltagare. En ny medlem hälsades välkommen.

Diverse information lämnades från PRO riks- och distrikt, även från Flens kommun. Reseorganisatören lämnade rapport om de resor som kommer att genomföras under första halvåret, i regi av PRO. Studieombudet informerade om de studiecirklar som kommer att starta inom kort. Rapport lämnades från Samarbetskommitténs senaste möte.

Gösta Forsman visade en film från flydda tider i Mellösa och Hälleforsnäs, Tage Claesson berättade.

Mötet avslutades med kaffe och lotteridragning.


OK Tjärnen natttävlingar 2007-09-21

Kjell Carlsson från OK Tjärnen skickade ett mejl om orienteringsföreningens kommande aktiviteter. Mejlet kom fram två dagar efter att tidningen redan lämnats i tryck så vi kan omöjligen ta med informationen i den tryckta tidningen. Men vi kan publicera det här.

Efter DM, som vi skrev om i det kommande numret av Allehanda, följer de traditionella nattävlingarna, Natt-KM och Ärtsoppsloppet. I år avgörs dessa tävlingar gemensamt fredagen den 12 oktober. Som tidigare år är det samling vid klubblokalen på Torsbovägen och efter tävlingen serveras ärtsoppa.

Årets funktionär- och medaljfest äger rum i klubblokalen söndagen den 25 november.

Foto: Jarmo Haapamäki
En klunga av orienterare på väg mot skogarna runt Hälleforsnäs.
Bilden togs vid DM den 9 september 2007· Foto: Jarmo Haapamäki
Klicka på bilderna för att se dem i större format.Bjarnes svensexa 2007-08-25

”Konstnären” utanför Konsumhallen lördagen den 25 augusti fick många Hälleforsnäsbor att dra på smilbanden. Mot betalning (vissa fick betala mer än andra, det fanns inget fast pris) ritade ”konstnären” av folk. Eller något åt det hållet. Snabbt gick det, men resultatet blev kanske inte porträttlikt...
— Jag kan inte måla, förklarade mannen med pennan och vita rocken, men verkade ändå trivas med sin uppgift.
Uppgiften hade han hade fått av sina vänner, som stod intill och skrattade. Att måla porträtt av folk var en del av mannen svensexafirande.
Bjarne Jansson heter konstnären och han ska gifta sig med sin fästmö Andrea Moby. Hälleforsnäs Allehandla gratulerar och önskar brudparet all lycka!

Foto: Jarmo Haapamäki
Anna-Karin Andersson blir avbildad av Bjarne Jansson.
Konsumhallen 25 augusti 2007 · Foto: Jarmo Haapamäki
Klicka på bilderna för att se dem i större format.Foto: Jarmo Haapamäki
Lovisa Eriksson, 8 år, sitter modell för Bjarne Jansson.
Konsumhallen 25 augusti 2007 · Foto: Jarmo HaapamäkiFoto: Jarmo Haapamäki
Lovisa Eriksson porträtteras av Bjarne Jansson.
Konsumhallen 25 augusti 2007 · Foto: Jarmo HaapamäkiAugustinumret av Hälleforsnäs Allehanda hade inte kommit ut än, men hade redan skickats till tryckeriet. Vi publicerar bilderna på detta vis.
Om du är intresserad av att beställa papperskopior av bilderna, kontakta oss för närmare detaljer och priser. Prisexempel: En papperskopia (färglaser, tjockt glansigt papper) på cirka 20 x 13 cm kostar 30 kr och en A4-färgkopia 50 kr.

Denna sida är uppdaterad senast 2023-05-27 .

PriceRunner - Jämför innan du handlar

Hälleforsnäs Allehanda - en lokal tidning

Ansvarig utgivare: Jarmo Haapamäki kontakt
Postadress: Torsbovägen 7, 648 31 Hälleforsnäs

e-postadress


Sidovisningar sedan 2007-03-26:
Tillbaka till föregående sida

Till startsidan


Google
Allt material är skydda av lagen om upphovsrätt. Äganderätten till dessa webbsidor samt upphovsrätten och alla andra immateriella rättigheter tillhör tidningen Hälleforsnäs Allehanda om inte annat anges. Användaren av sidorna har inte, förutom för privat bruk, rätt att sprida ut, publicera, kopiera, göra tillgänglig för allmänheten eller annars utnyttja skyddat material på sidorna utan uttryckligt skriftligt tillstånd av Hälleforsnäs Allehanda eller annan rättsinnehavare. I fall kopiering, publicering, spridning eller tillgängliggörande för allmänheten är i specialfall med stöd av lagstiftning tillåtet, bör författaren, tidningens namn och dess webbadress "halleforsnasallehanda.se" alltid omnämnas.

Sidorna är producerade av:

Hälleforsnäs Webdesign

Jarmo Haapamäki
Hälleforsnäs Webdesign © 2007—2016

.