Hälleforsnäs Allehanda


Äldre inlägg på Aktuellt-sidan

Inlägg gjorda under 2011 och 2010.


Trevlig helg, gott folk
2011-12-22.
.

Vid skrivandes stund har både oktober- och novembernumrena av Hälleforsnäs Allehanda getts ut och nu har vi på redaktionen julledigt. Nästa nummer kommer ut den sista måndagen i januari 2012. God jul och gott nytt på er allihopa!

Jarmo Haapamäki


Ännu fler pdf-tidningar på hemsidan
2011-09-27.
.

Nu har jag hunnit göra omslagsbilderna och har uppdaterat sidorna med nedladdningsbara versioner av tidningarna. Nu finns nästan alla tidningarna där för nedladdning. Endast ett fåtal nummer saknas av alla 104 Hälleforsnäs Allehanda som getts ut genom åren. Förhoppningsvis kan vi lägga upp även de saknade filerna inom kort.
Följ länken ”Läs tidningen online” i menyn till vänster för att hitta till den rätta sidan.

Jarmo Haapamäki


Flera nummer av Hälleforsnäs Allehanda på hemsidan
2011-09-26.
.

Det nya numret finns nu att läsa även på hemsidan. Vi har även laddat upp många av de tidigare numren på vår hemsida. Peter Pettersson har gjort ett jättearbete och skapat pdf-filer av nästan alla tidningar som Barbro Sköldebrand gjorde mellan åren 2001 och 2007. Endast ett fåtal nummer saknas och även de dyker upp inom kort.

Jag kommer att ladda upp tidningarna i omgångar. Det tar tid att göra förhandbilderna och skapa sidorna också. Åren 2002 och 2003 saknas fortfarande och några enstaka nummer från åren 2001 och 2004. Ha tålamod.

När projektet är helt klart kommer man att kunna ladda ner varenda Hälleforsnäs Allehanda som någonsin gjorts som en pdf-fil. Följ länken ”Läs tidningen online” i menyn till vänster.

Jarmo HaapamäkiSeptembernumret klart för tryckning
2011-09-21.
.

Jag har nu blivit klar med det kommande numret och skickat filerna till tryckeriet i Vingåker. Senast på måndag ska vi få de tryckta tidningarna och börja dela ut dem till våra läsare.

Jag skrev artiklar om invigningen den nya skulpturparken, om den jubilerande Bruksmarknaden, om skatehallen som öppnades i början av månaden, second hand-butiken som byter regi, om ortsutvecklingsprojektet och om barnloppisen på Folkets hus och svamphundar. Jag fick även lite material från läsarna, Helena Andersson skrev om svamphundkursen som hon ledde och OK Tjärnen skickade, som vanligt, information om sin verksamhet.

OK Tjärnen har varit jätteduktiga på att sprida information om sin förening genom vår tidning, vilket man inte kan säga om alla föreningarna på orten. Var inte så passiva! Det här låter lite tjatigt, men man kan inte underskatta betydelsen att synas i media. ”Om man inte syns, då finns man inte”, sägs det. Nog måste det finnas åtminstone en skrivkunnig person i varje förening, som kan berätta för Hälleforsnäs Allehandas läsare (vi är rätt många) om vad föreningen har hållit på med på sistone. Eller?

Jarmo HaapamäkiNya bilder på hemsidan
2011-09-17.
.

Jag har laddat upp nya bilder på hemsidan, från invigningen av skulpturparken, från årets Bruksmarknad och från barnloppisen på Folkets hus. Klicka på länken ”Bilder” på menyn till vänster.

Jarmo HaapamäkiVar det en tromb som passerade Hälleforsnäs?
2011-08-29.
.

En mängd stora och kraftiga träd blåstes omkull på Ölmtorsområdet vid utkansten av Hälleforsnäs när en kraftig åskskur med starka vindar väckte många Hälleforsnäsbor på natten mot lördag. Det måste har varit vindbyar med orkanstyrka, kanske var det en tromb som slog ner alla träd som hamnade i dess väg. Avgör själv, jag tog några bilder och laddade upp dem här på hemsidan. Bilderna kan ses på sidan Detta kom inte med.

Jarmo HaapamäkiJärnvägsstationen som inte finns längre...
2011-08-27.
.

...pryder omslaget på augustinumret av Hälleforsnäs Allehanda. Stationhuset revs i början av juli. Och gjuteriet ska rivas. Men det finns även positiva saker vi kunde skriva om. Den 3 september invigs skateboardhallen, som på kort tid har byggts i Brukets gamla ritkontor, och i samband med Bruksmarknaden den 17 september invigs den andra skulpturen i skulpturparken mittemot Lager 157, på den numera sanerade Tjärtippen.

Många av er har redan fått tidningen utdelad i era brevlådor, resten ska få dem under helgen eller senast på måndag. Som vanligt finns tidningen även här på hemsidan som en pdf-version, du hittar den under länken ”Läs tidningen online” på menyn till vänster.

Jarmo HaapamäkiNågra bilder fick inte plats
2011-06-26.
.

Det nya numret av Hälleforsnäs Allehanda har nu lagts här på hemsidan så att ni som inte bor inom tidningens utdelningsområde kan ladda ner den. Alternativt kan ni prenumerera tidningen, vi har ett par dussin prenumeranten som får tidningen hemskickad varje månad.

Det blev över lite bilder från bland annat skolavslutningen som inte fick plats i den tryckta tidningen. Jag har nu hunnit lägga några bilder på sidan Detta kom inte med. Mer av det överblivna materialet kommer så småningom att hamna på den nämnda sidan. När jag hinner lägga dem... Ha tålamod.

Jarmo HaapamäkiDet sista numret innan sommaruppehållet
2011-06-22.
.

Juninumret har nu skickats till tryckeriet och delas ut till våra läsare på måndagen, eventuellt redan under midsommarhelgen, om tryckeriet hinner leverera den till oss redan före midsommarafton. Det blev mycket Mellösa även i detta nummer, Mellösaborna är helt enkelt aktiva än boende i Hälleforsnäs, för tillfället.

På förstasidan har vi en stor artikel om Fridals kulturförening som anordnar hela 17 konserter på deras egenhändigt byggda teaterlokal. Anne och Janne Öster (f.d. Andersson) fick till och med alkoholutskänkningstillstånd, beslutet kom i går och det står ingenting om det i själv artikeln. Men nu vet ni det... Det står mer om Anne och Janne även på insidan av tidningen. Jag skrev en lång artikel om paret till tidningen Sörmlandsbygden 2007 och nu passade jag på att använda materialet även i vår tidning, i en lite reviderad form. Anne och Janne har gjort mycket för kulturlivet i bygden och förtjänar all uppmärksamhet och uppmuntran man kan ge dem!

Några bankrån eller andra ”intressanta” händelsen har inte skett i området sedan majnumret. Tero Larsson och Micke Lindqvist har börjat bilda en förening som ska skapa en skateboardhall i Hälleforsnäs, det står lite om det i tidningen. Om ni är intresserade, besök gärna gruppens sida på Facebook för att följa diskussionen där. Anders Hammarqvist var vänlig nog att skicka in en hel dröse med bilder från olika små händelser i Mellösa och Hälleforsnäs, bara två av bilderna fick plats i tidningen men jag lägger gärna upp flera bilder här på hemsidan, på sidan Detta kom inte med.

Sommarens evenemangsguide blev inte så stor och innehållsrik som jag hade hoppats. Enligt den händer det ingenting i Hälleforsnäs eller Granhed under juli och augusti. Jag misstänker att så inte är fallet, men tyvärr så skickades inget material in för publicering. Jag hoppas att exempelvis de talrika sommarboende, som även de får Hälleforsnäs Allehanda, får på något sätt nys om evenemangen som inte kom med i evenemangskalendern i tidningen.

Jarmo Haapamäki


De allra första numren nu på hemsidan
2011-06-16.
.

Det har tagit en lång tid för oss att försöka överföra de tidiga numren som Barbro Sköldebrand gjorde på vår hemsida. Tidningarna är gjorda på en äldre version av en sidbrytningsporogram som inte längre finns samt med en PC med specifika typsnitt som ser lite annorlunda ut än de på vår Macintosh. Men nu har vi fått hjälp av en datorintresserad ung man, som har levererat de första pdf-filerna för publicering på hemsidan.

Det handlar inte om 100-procentiga kopior av originalen, några rubrik och exempelvis Hälleforsnäs Allehanda-loggan på pdf-filerna ser en aningen annorlunda ut jämfört med originaltidningarna, men innehållet i tidningarna är detsamma.

Sidorna med gamla nummer är inte klara än Det kommer att finnas ytterligare 58 nummer av Hälleforsnäs Allehanda för nedladdning här när vi är färdiga.. Om ni inte kan vänta så kan ni tjuvkika på de fem första numrena på denna sida.

De nyare numren (alla nummer sedan mars 2007) hittar man bakom länken ”Läs tidningen online” på menyn till vänster.

Jarmo Haapamäki


Smått och gott som hänt i maj
2011-05-30.
.

Majnumret är nu färdigtryckt och många har redan fått tidningen i sina brevlådor, resten borde ha fått den under dagen och kvällen.

Hälleforsnäs Allehanda nr 101 innehåller artiklar om det 40:e Harpsundsloppet och det 20:e Mellösadagen, båda ägde rum under maj månad. Panu Arolas företag Swedcases och PKA AB presenteras i en liten artikel, likaså ATV-klubben som söker mark att åka på. För övrigt innehåller majnumret flera korta notiser som saker som hänt under månaden, bland annat att bankrånet i Flen orsakade stora trafikstörningar även hos oss.

Jarmo Haapamäki


Städning, rivning och skönhetsbehandlingar
2011-04-19.
.

Ortsutveckling Hälleforsnäs, ett stort projekt som nu har dragits i gång av Flens kommun, får ganska mycket plats i aprilnumret av Hälleforsnäs Allehanda, eftersom vi tycker att det är en viktig projekt där många ortsbor borde vara delaktiga. Det kom cirka 80 personer till det första mötet på skolans matsal den 6 april, vilket är hedervärt många, men det kunde vara ännu fler! Nu har ni ju möjligheten att själva vara med och berätta för politikerna och tjänstemännen hur det egentligen ligger till i Hälleforsnäs och hur ni vill ha det. Kom inte i alla fall efteråt och gnäll om ni inte orkar vara med och forma framtidens Hälleforsnäs!

Det finns naturligtvis även annat att läsa i tidningen. Vi skriver om järnvägsstationens planerade rivning, om en vanvårdad gårdsplan på Karlavägen som måste städas med hjälp av polisen och kronofogsmyndigheten, om Maria Anells och Monica Skogners nya skönhetssalong i Mellösa, om hembygdsföreningens nya årsskrift och även lite om hundar, månadens evenemang och innebandy.

Efter lite ”tjat” har föreningar Mellösa faktiskt blivit ganska duktiga på att skicka in material till vår evenemangsguide. Inte alla, dock. Ingen skickade in någon information om det kommande Harpsundsloppet, som i år arrangeras tydligen för fyrtionde gången. Detta kunde jag få läsa på Flens kommuns informationstidning Glimten. På Mellösa IF:s hemsida kunde jag hitta någon information om årets Harpsundslopp, inte ens något klockslag. Tyvärr så skickades det inte heller in någon information om det firas någon Valborg eller första maj i Hälleforsnäs. Det kanske inte blir något i år, vad vet jag.

Alla gnällspikar i de lokala föreningar (ni vet vilka ni är) som klagar på att för få personer besöker deras evenemang borde ta en funderare på om de kunde göra något för att informera ortsborna bättre om att evenemangen faktiskt äger rum. Ett utmärkt sätt att göra detta är att berätta om evenemangen för den lokala tidningen, som faktiskt delas ut gratis till alla som bor i närområdet. Det borde vara en självklarhet och jag borde inte behöva skriva detta, gång på gång på gång. Men faktum är att många av de lokala föreningarna har fortfarande inte ens valt ut någon person som ska hålla kontakten med den lokala pressen. Eller så sköter de valda personerna inte sitt jobb.

Eller så vill dessa föreningar egentligen inte att det ska komma (mer) folk till deras evenemang. För vad skulle man kunna gnälla på då? Kanske önskar dessa latmaskar egentligen i hemliget att föreningen skulle läggas ner för att de skulle slippa göra det de nu gör. För det är så jobbigt ju.

Tog jag i för mycket?

Vi gör i alla fall det vi har lovat, ger ut Hälleforsnäs Allehanda tio gånger per år och alla som skickar in material till tidningen om sina kommande evenemang för informationen infört i evenemangsguiden i tidningen och på vår hemsida. Gratis. Aprilnumret är det hundrade numret av Hälleforsnäs Allehanda. Grattis till oss själva! (ingen annan grattade heller när tidningen fyllde tio år) Som vanligt dyker även aprilnumret upp på här på hemsidan som en pdf-version, någon gång under helgen eller i början av nästa vecka.

Jarmo Haapamäki


Hundbajs och fiberkabel
2011-03-23.
.

Marsnumret av tidningen har nu skickats till tryckeriet. Det blev, enligt mig själv, en ganska intressant tidning igen.

Jag har bland annat intervjuat kommunpolisen om brottsligheten i Hälleforsnäs, filmskaparna som gjorde en novellfilm på Bruket i början av månaden, marknadschefen på Telia Bredband och projektledaren på Vicicom AB om utbyggnaden av fibernät i kommunen (även Hälleforsnäs), presstalesmannen på Svenska Kennelklubben om hundbajs. Ni kan även få läsa lite grand om tidningens tioåriga historia, fårklippningen på Sagostigen, barnloppisen på Folkets hus och exempelvis om OK Tjärnen.

Man kan få med mycket material i en liten tidning på åtta sidor. ”Men man får knö”...

Det har som sagt gått tio år sedan det första numret av Hälleforsnäs Allehanda gjordes. Barbro Sköldebrand satt vid styret fram till februari 2007, då Sofia och jag tog över. Då hade Barbro i stort sett egenhändigt gett ut 58 nummer av tidningen. Sofia och jag har hunnit att ge ut 41 tidningar sedan dess.

Nästa nummer blir också ett slags jubileumsnummer. Det är nämligen det hundrade numret av Hälleforsnäs Allehanda som ges ut.

Jarmo Haapamäki


Många nya företagare i byn
2011-02-23.
.

Februarinumret av Hälleforsnäs Allehanda har skickats till tryck och kommer nog att börja delas ut till hushållen redan under helgen.

Det nya numret innehåller många positiva artiklar om nya företagare på orten. På förstasidan hamnade intervjun med Antonio och Cherry, som flyttade till Hälleforsnäs från Lund och öppnar en italiensk restaurang här inom kort. Vi skriver även om Laura som har tagit över hårsalongen vid pizzerian och förvandlat den till en skönhetssalong med flera specialtjänster. I tidningen finns en artikel om veteranlagets match i Eskilstuna, en intervju med Tina och Conny Lundström som tillverkar och senare även säljer chokladpraliner i Hälleforsnäs. Vi skriver också lite grand om nya studiecirklar och om den finska pensionärsföreningen. Före detta polisen och numera författaren Rolf Garenhag har bidragit med en historia med hans barndomsminnen från Hälleforsnäs och jag lade till lite bakgrundshistoria om järnvägsstationen i Hälleforsnäs och dess namn.

En fullspäckad och ganska intressant tidning, vill jag säga. Hoppas ni också gillar den! Som vanligt dyker den även upp på här på hemsidan som en pdf-version någon gång under helgen eller i början av nästa vecka.

Jarmo Haapamäki


Nya bilder
2011-02-20
.

Jag har precis laddat upp några nya bilder på hemsidan. Sami Lehtonen var på bandymatchen i Eskilstuna och tog en massa fina bilder på veteranbandymatchen mellan HIF och Eskilstuna BK. Här hittar ni bilderna.

Jarmo Haapamäki


Hälleforsnäs Allehanda på Facebook
2011-02-19
.

För en tid sedan skapade jag en ny Facebook-sida för tidningen Hälleforsnäs Allehanda. Facebooksidan är en utmärkt plats att diskutera tidningen Hälleforsnäs Allehanda, dess nuvarande innehåll och vad den möjligen borde innehålla. Och eftersom syftet med tidningen är att lyfta upp de positiva sidorna i Hälleforsnäs och dess omgivning håller vi en saklig och trevlig nivå... Inga grannfejder och svartmålning av personer, tack! :-)

Jag kommer själv att lägga små inlägg på sidan om aktuella händelser som har med tidningen och dess utgivning — eller orten i allmänhet — att göra. Förhoppningsvis börjar även besökarna skriva sina tankar på loggen. Än så länge är har det vari tganska lungt på sidan.

Välkomna! Gå till sidan och klicka på Gilla-knappen så ser du de aktuella händelserna på sidan på din startsida på Facebook. Här är adressen: www.facebook.com/halleforsnas.

Jarmo Haapamäki


Nya bilder
2011-02-09
.

Jag har precis laddat upp några nya bilder på hemsidan, från kommunens 40-årsfirande på Edströmsvallen i Hälleforsnäs ochäven ett par bilder från bandyträningen på samma plats. Här hittar ni bilderna.

Jarmo Haapamäki


Rättelse/förtydligande
2011-01-30
.

I artikeln om bandylaget och isen på sidan 3 i januarinumret av Hälleforsnäs Allehanda kallar vi bandyspelarna Johan Hedlund och Jocke Lundin veteraner och man kan få uppfattningen att de börjar närma sig pensionsåldern. Så är naturligtvis inte fallet. Så här skulle det ha stått i stället:
Med i laget är bland annat veteranen Christer ”Lunkan” Lundqvist men även yngre spelare som Johan Hedlund och Jocke Lundin med allsvenskameriter (KSK).
Detta är ändrat i pdf-versionen av tidningen på vår hemsida.

Jarmo Haapamäki


Årets sista nummer av Hälleforsnäs Allehanda
2010-11-28
.

Vintern kom ovanligt tidigt i år. Vi har redan höga snövallar och det börjar bli riktigt kallt. Det brukar vara sommarväglag när vi delar ut årets sista Allehanda men så blev det inte i år. Alla våra tidningsutdelare har fått sina tidningar och vi får hoppas att de kommer fram till läsarnas brevlådor, även utanför samhällen. Det är mycket snö ute på vägarana och vi vet att väghållningen inte alltid hänger med. Om detta resulterar till några förseningar, vet vi inte än men vi har redan börjat dela ut tidningar och förhoppningvis är vi alla klara under morgondagen.

Om ni inte kan vänta på tidningsbudet, eller är insnöad och kan inte få/hämta tidningen, kan ni väl nöja er med pdf-filen ni kan ladda ner gratis här på vår hemsida. Det är exakt samma tidning som den tryckta versionen, dock utan papper.

Jarmo Haapamäki


Hälleforsnäs Allehanda nummer 95 färdig för tryck
2010-10-20
.

Årets näst sista nummer av tidningen har nu blivit färdig. Vi skriver om Vic Thompson, engelsmannen som har gjort en hemsida om Hälleforsnäs redan 1998 och bland annat tryckt upp ett Hälleforsnäsvykort. Vi har också intervjuat Ragnar Boman, ordförande för Stiftelsen Hälleforsnäs Bruksfastigheter sedan starten 1997. Han börjar närma sig pensionsåldern och vill överräcka ordförandeklubban till någon annan. Vi skriver också om Anna-Karin Anderssons och Esa Klemettinens dotter Lovisa, som har öppnat en kransbutik i Hälsokällarens gamla lokaler, om Siv och Stig Perssons dotter Carina, som har avlagt ett doktorsexamen i Linköping och bland annat on Hälleforsnäsrelaterade grupper på Facebook. Och lite till.

Månadens nummer av Hälleforsnäs Allehanda hamnar som vanligt även här på hemsidan och kan läsas gratis som en pdf-fil. Här är länken till sidan med Internetversionen av tidningen. Sidan hittar ni även genom att klicka på länken ”Läs tidningen online” på menyn till vänster. Men vi väntar med att lägga ut tidningen på Internet. Vi försöker att se till att läsarna i Hälleforsnäs får tidningen först.

Jarmo Haapamäki


Vi vill ha era åsikter
2010-09-29
.

Vi hör inte så mycket kommentarer från er läsare numera. Det är sällan man träffas ute i samhället och det är viktigt för oss att få veta vad ni läsare tycker om våra tidning och artiklarna i den. Vad vill ni läsa mer om? Har ni några förslag på hur Hälleforsnäs skulle kunna bli ett ännu trevligare ställa att bo i? Vad tycker ni om affärerna i Hälleforsnäs? Det finns mycket ni kan berätta för oss! Änvänd gärna vår gästbok här på hemsidan eller skicka in insändarbrev för publicering i den tryckta tidningen. På gästboken kan ni vara anonyma,men för att vi ska publicera er insändare i tidningen vill vi veta ert namn och telefonnummer (den publicerar vi inte, det är för att vi ska kunna nå er om vi undrar över något). Ni kan använda e-post eller skriva ett vanligt brev om ni inte har tillgång till Internet. Adresserna finns längst ner på varje sida på vår sajt.

Och glöm inte att berätta för oss när det händer något i Hälleforsnäs. Ta gärna bilder själv om inte vi kan komma, vi publicerar gärna läsarnas bilder!

Jarmo Haapamäki


Månadens tidning klar
2010-09-23
.

Septembernumret av Hälleforsnäs Allehanda håller pa att tryckas. Den innehåller artiklar om inspelningen av en zombiefilm på Bruket, Bruksmarknaden och bland annat en lite längre intervju med Torben Freytag, som i dagarna släppte en soloskiva med både nyinspelat eget material och lite äldre låter med hans tidigare band Dorian Gray och Little Red Snapper. Här är adressen till Torbens MySpace-sida: myspace.com/torbenfreytag.

Och så har vi redan en rättelse: Adressen till OK Tjärnens hemsida är felstavat i tidningen. Den rätta adressen är: www.idrottonline.se/flen/oktjarnen-orientering.

Evenemangsguiden är uppdatedrad i dag. Fortsätt att skicka in information om era arrangemang till guiden. Införandet kostar ingenting.

Jarmo Haapamäki


Årets Bruksmarknad
2010-09-20
.

Månadens Hälleforsnäs Allehanda börjar ta form, och det finns många trevliga bilder som inte får plats i den tryckta tidningen, bland annat från helgens Bruksmarknad. Jag har lagt några av bilderna på vår hemsida. Klicka här för att se bilderna.

Jarmo Haapamäki


Zombies på Bruket
2010-09-14
.

Som den enda tidningen i Sverige var Hälleforsnäs Allehanda på plats när man i helgen spelade in en pilot till en kommande zombie-actionfilm på Bruket i Hälleforsnäs. En artikel med bilder kommer i septembernumret men här får ni redan en glimt av inspelningen, jag har lagt några bilder på vår hemsida. Klicka här för att se bilderna.

Jarmo Haapamäki


Tidningen börjar delas ut på måndag
2010-08-27
.

Jag har nu varit i kontakt med tryckeriet och det verkar som att den lilla förseningen räckte, tryckeriet hinner inte göra tidningen helt färdig före helgen. Vi får den på måndag och förhoppningsvis blir de delade före kvällen.

Jarmo Haapamäki


Augustinumret nu färdigt för tryck
2010-08-25
.

Lite senare än vanligt har jag nu fått i väg månadens Hälleforsnäs Allehanda till tryckning. Även denna gång innehåller tidningen en hel del annonser och de har naturligtvis minskat lutrymmet reserverat för olika artiklar, men jag försäkrar er, kära läsare. Det krävs en hel del arbete att fylla även det lilla utrymmet!

Vi har inte skrivit om många evenemang som skett under sommaren. Vi har inte sett en enda föreställning i sommar på Kolhusteatern och vi har säkert glömt att skriva om även sådana saker som vi hade tänkt att göra. Vi har helt enkelt inte resurser att arbeta som en dagstidning. Vi är ingen nyhetstidning eller turistinfoblad. Vi skriver om det vi väljer att skriva om, och då helst om saker som dagstidningarna i området inte skriver om. Några föreningar har valt att inte skicka oss någon information om sina evenemang, dessa har vi inte heller kunnat skriva om.

Tidningen trycks som bekant med inkomsterna från våra annonsörer. Innehållet i annonserna bestäms naturligtvis av den som köper annonsplatsen. Detta gäller även annonser som köps av politiska partier. En upprörd läsare ringde till oss efter att ha sett juninumret av tidningen. Läsaren var upprörd över att Centerpartiet hade en helsidesannons i tidningen där man uppmanade att rösta på Centern. Inte helt ovanligt, så här före valet, skulle man tro. Men mannen i fråga meddelade bestämt att han minsann tänkte sluta läsa vår tidning...

Jag hoppas att det inte finns alldeles för många av samma sort, läsare som inte förstår skillnaden på en betald annons och tidningen för övrigt. Hälleforsnäs Allehanda är en partipolitiskt obunden tidning och vi har ingen åsikt alls på vilket parti ni ska rösta på i det kommande valet. Vi jobbar för en levande Hälleforsnäs och struntar i partifärgerna. Ibland händer det att vi skriver om arrangemang eller möten som ett politiskt parti har arrangerat, och då struntar vi vilket parti som står bakom arrangemanget. Oftast är det socialdemokraterna som ordnar något i Hälleforsnäs.

Månadens nummer av Hälleforsnäs Allehanda hamnar som vanligt även här på hemsidan och kan läsas gratis som en pdf-fil. Tidningens utgivningsdag är måndagen den 30 augusti 2010. Här är länken till sidan med Internetversionen av tidningen. Sidan hittar ni även genom att klicka på länken ”Läs tidningen online” på menyn till vänster.

Jarmo Haapamäki


Juninumret på väg ut till stugorna
2010-06-26
.

Det nya numret av Hälleforsnäs Allehanda är tryckt och delas ut till våra läsare under midsommarhelgen. De sista tidningarna borde vara utdelade i början av veckan.

Oväntat många annonsörer köpte annonsplats i detta nummer. Tack vore de ökade annonsintäkterna kunde vi ha ökat antalet sidor till 12 men vi hade inga möjligheter att på kort varsel fylla de resterande sidorna med artiklar. Vi hade inga berättelser eller reportage i lager som vi kunde använda. I stället minskade vi storleken på bilderna och knölade in så mycket material vi bara kunde.

Men vi kunde i alla fall öka upplagan något. Det står 1800 i redaktionsrutan i tidningen men med alla överex från tryckeriet fick vi hela 1900 tidningar att dela ut! Detta nummer av tidningen delas ut även till alla de sommarboende våra utdelare känner til. Om det blir några tidningar över så ger vi dem till turistbyrån i Hälleforsnäs, där även turister kan ta med sig en tidning.

Jarmo Haapamäki


Majnumret av Hälleforsnäs Allehanda nu klart
2010-05-26
.

Jag har precis skickat i väg månadens tidning till tryckeriet. Det blev en hel del artiklar med anknytning till Bruket.

Trots att Bruket inte längre är en stor arbetsgivare på orten så kretsar livet här ofta kring Bruket. Det reflekteras även i Hälleforsnäs Allehanda: Rivningen av EGAB:s spisplattefabrik hamnade på förstasidan, på följande sida skrev vi om branden på den gamla traversgården uppe vid torget, vi fortsatte med några ord om den stora branden 1934, vidare skrev vi om Bruksskolans teaterprojekt ”Järnkoll, 350 år i Hälleforsnäs” som även den kretsar kring Bruket. Även den nya symbolen för Hälleforsnäs som Samarbetskommittén tagit fram har en anknutning till gjuteriet.
Och så vidare.

Det finns mycket annat än järn och gjuteri i Hälleforsnäs. Det är lätt att glömma det ibland. Man behöver/ska inte glömma sitt historiska arv, men man ska inte glömma bort att tänka på framtiden. Järnbrukets forna glansdagar kommer aldrig att komma tillbaka, det har nog alla insett vid det här laget. Lager 157 visade oss att det går visst att tänka på nya banor och lyckas. Vi väntar med spänning på nästa stora positiva nyhet. För det är nog bara en tidsfråga. Vi tror på Hälleforsnäs! Här är länken till sidan med Internetversionen av tidningen, där månadens nummer blir tillgänglig efter helgen.

Jarmo Haapamäki


Stor brand på Bruket
2010-05-02
.

I går, den 1 maj, brann det på Brukets skrotgård intill Hästskon. En stor hög halmbalar som förvarades i byggnaden hade fattat eld och lågorna tog sig snart igenom plåtväggarna och taket. Ett tag såg det ut som att det anrika Kolhuset, som låg vägg i vägg med skrotgården, skulle också brinna upp. Men trots de våldsamma lågorna klarade sig Kolhuset, och intillliggande bostadshuset (Hästskon) oskadda. Lokalen, där branden bröt ut, var mestadels tom och halmbalarna var placerade i hörnet mot gatan, längst bort från väggen mot Kolhuset. När brandkåren väl kom på plats kunde man relativt lätt få branden under kontroll.

Släckningsarbetet pågick dock till sent på kvällen och natten. Det visade sig att de hårt packade halmbalarna var svårsläckta. Vattnet som sprutades på balarna rann bara bort utan att släcka glöden innanför. Räddningspersonalen var tvungen at med hjälp av en traktor dra ut de halmbalarna som inte hade brunnit upp och sprida ut halmen ut på gården utanför innan vattnet gjorde någon nytta.

Den illaluktande röken från målarfärgen på plåtväggarna låg kvar över stora delar av samhället och trängde sig in i byggnader.

Jag var den första personen på plats och tog en hel del bilder på spektaklet. Jag har lagt ett par bilder på sidan Detta kom inte med. Jag kommer att ladda upp fler bilder så småningom.

Jarmo Haapamäki


Aprilnumret färdigt för tryck
2010-04-21
.

Hälleforsnäs Allehanda #90 är nu färdig och skickat till tryckeriet. I den kan du läsa om Hälleforsnäskonstnären Gunnar Carl Nillson, hans deltagande i Karl Lagerfelds modeshow i Paris och om det 5,2 meter höga konstverket han skänkerv till kommunen för att sättas upp på Tjärtippen i Hälleforsnäs. Vi har även pratat med den nya ordföranden på Folkets husföreningen Anders Krüger, intervjuat folk som äger och driven Prylmarknadshuset i Mellösa och plåtslagaren Robert Sjöblom, mannen som hyrde källarvåningen på Gamla Posten för sitt företag. Som vanligt har vi även med boktips, evenemangsguide och en hel del annonser. Som ni vet kunde inte tiningen överleva utan annonserna. Det är annonsörerna som betalar tryckningen av tidningen.

Här är länken till sidan med Internetversionen av tidningen. Sidan hittar ni även genom att klicka på länken ”Läs tidningen online” på menyn till vänster.

Jarmo Haapamäki


Hälleforsnäs Allehanda nummer 89 nu tryckt
2010-03-26
.

Sofia och jag tog över tidningen Hälleforsnäs Allehanda i mars 2007, det vill säga för tre år sedan. Vi ville införa flera bilder och reportage i tidningen, ville förnya den på många sätt. Och det tycker jag att vi har gjort. Vi har försökt höja ribban för varje nummer som kommer ut. Ibland har vi lyckats med det, ibland inte. Men i över lag tycker vi själva att vi ger ut en ganska bra tidning. Vad tycker ni?

I början fick vi mycket kommentarer och beröm för våra insatser. Föreningarna berättade om sina arrangemang och skolan skickade in material. Efter ett tag fick vi till och med några insändare. Diskussionen var livlig, kändes det som. Nu känns det lite som att folk har slutat bry sig, tidningen och vårt arbete tas för givet.

Folk har slutat att skicka in insändare, bara ett par föreningar besvärar sig att berätta om sina evenemang eller möten och därför står det ingenting om dem i tidningen. Varför detta? Är det någonting som vi har gjort som gör att ni inte vill synas på våra tidnings sidor, trots all gratispublicitet som att synas i tidningen skulle ge? Eller handlar det om okunskap och lathet? Berätta! Antingen direkt till oss eller via exempelvis gästboken på denna hemsida.

Tidningen tryck i minst 1700 exemplar varje gång och delas ut till de allra flesta hushåll inom ett stort område runt och i Mellösa, Granhed och Hälleforsnäs. Det borde vara värt besväret att skicka in information om kommande biofilmer, städdagar, teater- och musikföreställningar...

Det finns många föreningar som mer eller mindre struntar i Hälleforsnäs Allehanda och hoppas väl att ortsborna kommer ändå. I vissa fall har man skickat material och exempelvis recensionsexemplar av publicerade böcker till andra tidningar men struntat i den mest lästa tidningen på den egna orten. Vi är väl inte tillräckligt fina i kanten, vad vet jag?

Som vi har påpekat många gånger tidigare så hinner vi inte leta efter information om kommande arrangemang och kan oftast inte besöka tillställningar som vi får nys om. Vi håller inte på med tidningsarbete dagarna långa, allt sånt sker på fritiden. Att vara egenföretagare med små barn ger inte massor med fritid precis. Eller energi. Så om ni vill synas i tidningen måste ni själva ge oss informationen! Och då i god tid innan tidningen ska till tryck, förstås.

Månadens nummer av Hälleforsnäs Allehanda är i varje fall nu tryckt och ska delas ut under helgen och senast på måndag. Här är länken till sidan med Internetversionen av tidningen.

Jarmo Haapamäki


Är det fler än vi som längtar efter våren?
2010-02-25
.

Denna vinter har varit makalös. Alldeles för mycket snö, kyla och halkiga vägar. I går körde jag med lastbilen i dike, vägen var helt enkelt plogat bredare än vad väggrenen höll. Jag kan inte vänta på att denna förbaskade snö skulle smälta bort!

När kommer våren egentligen?

Vårens ankomst


Där ser man. Kartan är gjord av SMHI och den visar att våren brukar komma till Hälleforsnäs runt den 20 mars. Man säger att våren har kommit då dygnsmedeltemperaturen har varit över fryspunkten minst sju dygn i sträck.

Så vi har några veckor vinter kvar. Kan knappt vänta...

Jarmo Haapamäki


Och nu är jättekallt...
2010-02-22
.

Det var -28°C i natt. Det har blivit mildare under förmiddagen men det är fortfarande riktigt kallt. Sofia har delat ut tidningar i hyreshus i Hälleforsnäs, själv är jag förkyld och stannar hemma. Alltid hjälpsamme Guido Stikovic ställer upp och delar ut även ”våra” villor i Hälleforsnäs. Han får hjälp av andra deltagare på Väntjänsten. Guido har hämtat sina tidningar och de ska delas ut under dagen. Min bror Risto hjälper också till genom att dela ut tidningar i några av hyreshusen. Hör av er om ni inte får någon tidning, det är nya områden får utdelarna och det kan hända att de missar någon (undangömd) brevlåda.

Mellösabyn och Harpsund får nog ingen tidning i dag. De som normalt delar ut tidningar där fick hinder. Vi hoppas att kunna dela ut tidningen även där så småningom.

Jarmo Haapamäki


Det är storm ute...
2010-02-20
.

Vi har fått månagens tidningar från tryckeriet men vi väntar nog ett tag innan vi börjar dela ut dem i brevlådor. Det snöar och blåser kallt och väglaget är minst sagt halkigt. SMHI lovar att stormen ska vara över på måndag. Jag tror att vi delar ut tidningen då. Det är ändå först då tidningen ska komma ut.

Ni som har bråttom kan läsa tidningen redan nu på vår hemsida. Här är länken till sidan med Internetversionen av tidningen.

Jarmo Haapamäki


Tionden årgången av Hälleforsnäs Allehanda
2010-01-24
.

I morgon får de sista läsarna sina tidningar. Många har redan fått årets första Hälleforsnäs Allehanda i sina brevlådor. Nio år har redan gått sedan Barbro Sköldebrand startade tidningen, den tionde årgången är ett faktum.

Vi har fått ihop en ganska trevlig tidning, tycker vi. Vi skrev om Kvinnojouren Malva. Det är naturligtvis inte trevligt att en sådan grupp behövs men det är fantastiskt att en sådan grupp finns. Väntjänsten är en annan välbehövlig grupp som hjälper sjuka och gamla med sina sysslor som snöskottning så här vintertid. Vidare har vi följt upp Folkets hus ekonomiska kris, SAK:s tävling att ta fram en ny symbol för Hälleforsnäs och målningen av vattertornet, som dröjer (och kostar multum). Fem hyreshus såldes i december på exekutiv auktion, vi har intervjuat köparen. Dessutom finns ytterligare en berttelse av Thore Gustavsson, boktips och lite annat i tidningen.

Som vanligt, kan man läsa tidningen även via Internet. Här är länken till sidan med Internetversionen av tidningen.

Jarmo HaapamäkiÄldre Aktuellt-inlägg (2009—2008)
Denna sida är uppdaterad senast 2012-06-19 .

PriceRunner - Jämför innan du handlar

Hälleforsnäs Allehanda - en lokal tidning

Ansvarig utgivare: Jarmo Haapamäki kontakt
Postadress: Torsbovägen 7, 648 31 Hälleforsnäs

e-postadress


Sidovisningar sedan 2007-03-26:
Tillbaka till föregående sida

Till startsidan


Google
Allt material är skydda av lagen om upphovsrätt. Äganderätten till dessa webbsidor samt upphovsrätten och alla andra immateriella rättigheter tillhör tidningen Hälleforsnäs Allehanda om inte annat anges. Användaren av sidorna har inte, förutom för privat bruk, rätt att sprida ut, publicera, kopiera, göra tillgänglig för allmänheten eller annars utnyttja skyddat material på sidorna utan uttryckligt skriftligt tillstånd av Hälleforsnäs Allehanda eller annan rättsinnehavare. I fall kopiering, publicering, spridning eller tillgängliggörande för allmänheten är i specialfall med stöd av lagstiftning tillåtet, bör författaren, tidningens namn och dess webbadress "halleforsnasallehanda.se" alltid omnämnas.

Sidorna är producerade av:

Hälleforsnäs Webdesign

Jarmo Haapamäki
Hälleforsnäs Webdesign © 2007—2016

.